automontowanie USB - czasem nie dzia

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
OjFelipes

automontowanie USB - czasem nie działa

Post autor: OjFelipes »

Czołem.
Mam taki problem: niektóre urządzenia - np. telefon, montują mi się automatycznie tak jak trzeba, np.:

Kod: Zaznacz cały

/dev/sdf1 on /media/disk type vfat (rw,nosuid,nodev,uhelper=hal,shortname=mixed,uid=1000)
a inne - np. PDA (z wm5torage) zupełnie nie. Co ciekawe, ten ostatni daje się zamontować z poziomu użytkownika root.

Powiedzcie proszę, co decyduje o tym, że jedne urządzenia się automatycznie montują, a inne tylko jako root? No i co zrobić, żeby wszystko się tak ładnie montowało?

Debian testing, gnome.
ponton
Beginner

Post autor: ponton »

"jako root", tzn. tylko będąc rootem jesteś w stanie je zamontować czy że montowane są tylko do odczytu?

Spróbuj tak (nie zadziała, ale wypisze przynajmniej jaki jest błąd):

gnome-mount -vtd /dev/sdb1
gdzie /dev/sdb1 to Twoje urządzenie.
OjFelipes

Post autor: OjFelipes »

A właśnie że zadziałało! Hmm, to co w takim razie (tzn jaka aplikacja) dokonuje u mnie montowania? Bo po prostu podczas wkładania urządzenia pojawia się komunikat, że nie można zamontować.
No i jak zrobić, żeby działało?

[Dodano: 2009-08-07, 22:47]
"jako root", tzn. tylko będąc rootem jesteś w stanie je zamontować czy że montowane są tylko do odczytu?
Jako root montuję się rw.
Jako ja w ogóle (informuje, że jest błąd)

Za pomocą gnome-mount - jak napisałeś powyżej - montuje się bez zarzutu.

[ Dodano: 2009-08-08, 21:28 ]
Jednak kurczę nie do końca się ładnie montuje tym gnome-mount:

filips@dobromir:/media$ gnome-mount -vtd /dev/sdf1
gnome-mount 0.8
** (gnome-mount:25069): DEBUG: Mounting /org/freedesktop/Hal/devices/volume_uuid_72AD_2013
** (gnome-mount:25069): DEBUG: read option 'case=asis' from gconf string key '/system/storage/drives/_org_freedesktop_Hal_devices_storage_serial_WM5torag_P560_0FAF10B04C26BF3C04E6684395081703991B3484_0_0/mount_options'
** (gnome-mount:25069): DEBUG: Mounting /org/freedesktop/Hal/devices/volume_uuid_72AD_2013 with mount_point='KINGSTON', fstype='', num_options=1
** (gnome-mount:25069): DEBUG:   option='case=asis'
** Message: Mount failed for /org/freedesktop/Hal/devices/volume_uuid_72AD_2013
org.freedesktop.Hal.Device.Volume.InvalidMountOption : The option 'case=asis' is not allowed for uid=1000

[ Dodano: 2009-08-08, 21:56 ]
ok. udało się wstępnie:
wywaliłem z gconf -> system -> storage -> drives -> +org_freedesktop... -> mount options
case=asis
(czyli teraz montowanie nie ma opcji).
ODPOWIEDZ