[+] przesta
[+] przestała działać edycja F4 w Midnight Commanderze
Po ostatniej aktualizacji Sida, w której m.in. aktualizwane były biblioteki ncurses, przestał mi działać klawisz F4. MC nie włącza edycji tekstu po jego wciśnięciu, a wcześniej uruchamiało się nano. Oczywiście na MC działam z konta root. Jak to naprawić?
Do głowy przychodzą mi 4 możliwe rozwiązania.
- 0. Usuń katalog ~/.mc/.
1. Sprawdź, czy środowisko graficzne lub menedżer okien nie przechwytuje F4 jako skrótu klawiszowego.
2. Spróbuj użyć innej konsoli.
3. Upewnij się, czy zmienna globalna, deklarująca domyślny konsolowy edytor tekstu, jest ustawiona.
Dziękuję za tak szybki odzew :-)
Nano uruchamiane samodzielnie działa.
Odnośnie trzeciej porady: "Upewnij się, czy zmienna globalna, deklarująca domyślny konsolowy edytor tekstu, jest ustawiona."
Jak to zrobić?
Niestety, porady wcielę w życie dopiero po powrocie z pracy.
Edycja:
Odnoszę wrażenie, że mogły namieszać zaktualizowane ncurses. Myślę tak, bo po aktualizacji, po pierwszym uruchomieniu MC pokazał się komunikat chyba o błędnej rozdzielczości i konieczności dopasowania. Wybrałem opcję automatycznego dostosowania. A resztę znacie ;-)
Nano uruchamiane samodzielnie działa.
Odnośnie trzeciej porady: "Upewnij się, czy zmienna globalna, deklarująca domyślny konsolowy edytor tekstu, jest ustawiona."
Jak to zrobić?
Niestety, porady wcielę w życie dopiero po powrocie z pracy.
Edycja:
Odnoszę wrażenie, że mogły namieszać zaktualizowane ncurses. Myślę tak, bo po aktualizacji, po pierwszym uruchomieniu MC pokazał się komunikat chyba o błędnej rozdzielczości i konieczności dopasowania. Wybrałem opcję automatycznego dostosowania. A resztę znacie ;-)
Możesz wyeksportowac zmienną
a na stałe dodać to linijkę do pliku
bądź zrobić tak jak tutaj.
Kod: Zaznacz cały
export EDITOR=nano
~/.bashrc
Serdecznie dziękuję wszystkim za porady. Zadziałał sposób podany przez tmy123.
Dodałem linijkę: do
Bardzo mi pomogliście.
Dodałem linijkę:
export EDITOR=nano
~/.bashrc