[+] brak dżwi

Problemy dotyczące innych systemów operacyjnych
skullman

[+] brak dŻwięku w amaroku i juk po aktualizacji - Sidux

Post autor: skullman »

Dźwięk jest, działa wtyczka flash w przeglądarce, działa mplayer, kplayer, audacious2, mp3blaster w konsoli. Nie mogę natomiast zmusić do działania amaroka 2.1.1 i juka 3.2.3 pod KDE 4.2.4. Problem występuje co prawda nie pod Debianie, lecz pod Siduksem ale to prawie to samo co Debian Sid.

Stara wersja amaroka działała bez zarzutu, natomiast po aktualizacji program odmówił współpracy, podobnie juk. Tymczasowo słucham muzyki na audasious2, ale tylko dlatego, że jestem do tego zmuszony. Kombinowałem na wszelkie sposoby i już mi brak pomysłów co mogę jeszcze zrobić, usuwałem nawet katalogi .amarok i .juk. Juk nie reaguje w ogóle na próbę odtworzenia utworu poza podświetleniem nazwy pliku w playliście natomiast amarok w lewym dolnym rogu pokazuje jakieś małe okienko z monitem

Kod: Zaznacz cały

Napotkano zbyt wiele problemów w liście odtwarzania. Odtwarzanie zatrzymane
i program przeskakuje po kolejnych utworach playlity aż do końca. Obydwa programy są instalowane z repozytorium, ale nie ma w opcjach konfiguracyjnych amaroka możliwości wyboru serwera dźwięku. Do wyboru jest tylko gstreamer, test dźwięku w amaroku odtwarza dźwięk, ale plików już nie. Sterowniki do karty dźwiękowej są w porządku (sound blaster live), dźwięk w innych aplikacjach również działa bez zarzutu, przeinstalowywałem serwery dźwięku już po kilka razy i ciągle bez efektów. Może ktoś już zetknął się z takim problemem?
ponton
Beginner

Post autor: ponton »

Masz zainstalowany pakiet phonon?
skullman

Mam

# dpkg -l | grep phonon
ii  libphonon4                                            4:4.5.2-1                    Qt 4 Phonon module
ii  phonon                                                4:4.5.2-1                    Qt 4 Phonon module metapackage
ii  phonon-backend-gstreamer                              4:4.3.1-3                    Phonon GStreamer 0.10.x backend
I szczerze mówiąc nie wiem jeszcze co możnaby tu jeszcze sprawdzić. Nie jestem pczątkujący i masę problemów potrafię rozwiązać sam, bez uciekania się do pomocy na forach, ale ten problem chyba mnie przerasta.
tmy123
Beginner

Post autor: tmy123 »

Zainstaluj pakiet

phonon-backend-xine
i pozniej w ustawieniach amaroka -> odtwarzanie -> konfiguracja zrodla dzwieku -> ustawic preferowane wyjscie na xine.
To samo mozna zrobic w ustawieniach systemu -> multiemdia
skullman

Dzięki wielkie. Działa. Problem rozwiązany... ¯ebyś wiedział ile razy ja patrzyłem na ten pakiet i jakoś przez cały ten czas nie zdecydowałem się go zainstalować a rozwiązania szukałem wokoło... Tak bywa czasami.
ODPOWIEDZ