Serwer z uwierzytelnieniem
Serwer z uwierzytelnieniem
Witam
Co mam:
Dużo chęci.
Płytki z Debianem.
Komputer z 2 interfejsami sieciowymi.
Kilka innych komputerów.
Co chcę?
Chcę uruchomić serwer na Debianie z uwierzytelnianiem użytkowników. Mianowicie chciałbym zakładać im powiedzmy coś jak "konta" i za pomocą tych kont chciałbym aby logowali mi się do serwera.
Chciałbym im udostępniać odpowiednią ilość miejsca na dysku oraz prędkość łącza.
Chciałbym abyście mnie naprowadzili na to od czego mam się zabrać. Co instalować a co nie? I może w jakiej kolejności ;-)
Pozdrawiam
Korson
Co mam:
Dużo chęci.
Płytki z Debianem.
Komputer z 2 interfejsami sieciowymi.
Kilka innych komputerów.
Co chcę?
Chcę uruchomić serwer na Debianie z uwierzytelnianiem użytkowników. Mianowicie chciałbym zakładać im powiedzmy coś jak "konta" i za pomocą tych kont chciałbym aby logowali mi się do serwera.
Chciałbym im udostępniać odpowiednią ilość miejsca na dysku oraz prędkość łącza.
Chciałbym abyście mnie naprowadzili na to od czego mam się zabrać. Co instalować a co nie? I może w jakiej kolejności ;-)
Pozdrawiam
Korson
Jeżeli naprawdę nie wiesz co zrobić, już od samego początku, to nie zaczynaj zbyt szybko. Ja nie powiem Ci, jakie musisz podjąć działania i nie polecam tego robić nikomu, gdyż Twój serwer nie będzie bezpieczny, a Ty nie poznasz kluczowych elementów oprogramowania.Mierz siły na zamiary.
Na początek polecam (to nie jest złośliwość) przeczytanie kilkunastu stron nt. tworzenia własnych serwerów - frazy wyszukiwania powinieneś sam dobrać.
Powodzenia, w razie konkretnych lub mniej konkretnych problemów - pytaj.
Zgadzam sie z przedmówca
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem to co chcesz osiągnąć.
Co do tworzenia własnego serwera rutera to polecam lekturę http://www.linuxbox.pl/index.php?go=linuxhowtosigo pisze:Na początek polecam (to nie jest złośliwość) przeczytanie kilkunastu stron nt. tworzenia własnych serwerów - frazy wyszukiwania powinieneś sam dobrać.
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem to co chcesz osiągnąć.
W sieci lokalnej możesz zrobić sambę jako PDC w oparciu o bazę LDAP.Korson pisze:Mianowicie chciałbym zakładać im powiedzmy coś jak "konta" i za pomocą tych kont chciałbym aby logowali mi się do serwera.
Zwykła quota, ale tak jak mówię nie wiem czy o tym samym myślimy?Korson pisze:Chciałbym im udostępniać odpowiednią ilość miejsca na dysku.
Nie musi być bezpieczny.Twój serwer nie będzie bezpieczny
Uczę się. Chcę czegoś spróbować, więc czemu nie ugryźć tego kawałka chleba?We explore... We seek after knowledge... We exist... and you call us criminals.
Odnośnie tworzenia serwerów i sieci lan naczytałem się troszkę. Potrafię postawić serwer do obsługi sieci, dns, dhcp, maskarada itp.Na początek polecam (to nie jest złośliwość) przeczytanie kilkunastu stron nt. tworzenia własnych serwerów
ale chodzi mi o coś innego.Korson napisał/a:
Chciałbym im udostępniać odpowiednią ilość miejsca na dysku.
Zwykła quota, ale tak jak mówię nie wiem czy o tym samym myślimy?
Mam kilka komputerów. Możemy to nazwać małą pracownią np. jak w szkole czy w jakimś urzędzie. Każdy pracownik ma swój login i hasło, ale np. często zmienia stanowiska. Chcę aby po zalogowaniu się na innym komputerze miał dostęp do swoich danych, dokumentów itp.
Czyli chciałbym aby powiedzmy serwer stał mi gdzieś w koncie, na komputerach klienckich był zainstalowany jakiś Linux, z możliwością zalogowania się na którymkolwiek komputerze zdalnie do serwera na którym są przechowywane dane danego pracownika.
Tak bardziej obrazowo.
Pozdrawiam.
W takim razie chodzi Ci o konfigurację
OpenLDAP + SAMBA jako kontroler domeny (Primary Domain Controller).
W wyniku tego otrzymasz właśnie taką funkcjonalność o jaką pytasz. Ewentualnie możesz odpuścić sobie temat OpenLDAP i zrobić tylko SAMBA jako PDC.
Użytkownik loguje sie na dowolnej maszynie na siebie a jego profil / pulpit i dokumenty /są zasysane na maszynę Windowsową.
Z tego co wiem to z WIN Xp PRO nie ma problemu ale w VISTA chyba zrezygnowano z funkcjonalności mobilnych pulpitów i trzeba sobie radzić jakimś dodatkowym oprogramowaniem.
Windows Home nie ma możliwości logowania domenowego wiec odradzam instalowania na końcówkach / szkoda czasu /.
OpenLDAP + SAMBA jako kontroler domeny (Primary Domain Controller).
W wyniku tego otrzymasz właśnie taką funkcjonalność o jaką pytasz. Ewentualnie możesz odpuścić sobie temat OpenLDAP i zrobić tylko SAMBA jako PDC.
Użytkownik loguje sie na dowolnej maszynie na siebie a jego profil / pulpit i dokumenty /są zasysane na maszynę Windowsową.
Z tego co wiem to z WIN Xp PRO nie ma problemu ale w VISTA chyba zrezygnowano z funkcjonalności mobilnych pulpitów i trzeba sobie radzić jakimś dodatkowym oprogramowaniem.
Windows Home nie ma możliwości logowania domenowego wiec odradzam instalowania na końcówkach / szkoda czasu /.
Na chwilę obecną nie mam MS Windows na komputerach. Nie twierdzę, że nie będę miał. Wszystkiego warto spróbować ale to może w przyszłości.
Do serwera chcę podpiąć tylko klientów na Linuksach.
Do serwera chcę podpiąć tylko klientów na Linuksach.
W miarę postępów postaram się informować ewentualnie zgłaszać jakieś problemy i tym podobne. Na razie dziękuję.OpenLDAP + SAMBA jako kontroler domeny (Primary Domain Controller).
No fakt, wydawało mi się, że kiedyś czytałem o okrojeniu Windowsa Visty w funkcjonalności pulpitów mobilnych ale widać tego nie zweryfikowałem.
Dziękuje za poprawienie mnie Grzegorzu, zwracam honor.
http://www.microsoft.com/poland/technet ... _01.mspx#E
Dziękuje za poprawienie mnie Grzegorzu, zwracam honor.
http://www.microsoft.com/poland/technet ... _01.mspx#E