Witam.
Mam taki problem. Próbuje skonfigurować sobie serwer VPN oparty o Openvpn na vyatta. Do autoryzacji używam certyfikatów. Niestety komputery się nie łączą. Próbowałem nawet na zwykłej dystrybucji Debiana Lenny i jest podobnie. Dodam że na ,,shared key'' działa bez problemu.
Nie będę zamieszczał tutaj konfigów itp. bo wątpię by ktokolwiek mógł mi pomóc w tej kwestii. Zresztą jestem pewien ze konfigi są poprawne.
Moja prośba jest taka: Czy Mógł by mi ktoś, kto już kiedyś generował i zna się na tym, wygenerować CA certyfikat, CA klucz, a także klucze i certyfikaty dla serwera i klienta oraz podać mi tu hasła do nich? Będę bardzo wdzięczny
Generowałem je sam już 6 razy i dalej nie mogę się połączyć dlatego chcę wykluczyć całkowicie winę certyfikatów.
VPN i generowanie kluczy i certyfikatów CA
Możesz spróbować wykorzystać oprogramowanie sToken Soft. Informacja o tym jak skonfigurować OpenVPN przy jego pomocy jest na stronie sToken.
Wiem. Dlatego przesłałem te linki. Użyj programu sToken SoftCA do zarządzania certyfikatami. Z jego pomocą wygenerujesz klucze i certyfikaty. Pamiętaj tylko, żeby to były klucze i certyfikaty RSA (nie ECDSA, bo tych standardowa wersja OpenVPN nie akceptuje). SoftCA ma dobrą dokumentację, więc poczytaj co i jak się generuje. Powodzenia.
Tak wiem sam za pomocą ,,shared key'' zrobiłem ale tutaj muszę to zrobić na dystrybucji vyatta i dlatego są problemy, i nie mam pojęcia dlaczego misie client nie podłącza, więc chciałem wykluczyć winę certyfikatów.
Możesz mi michnik dać tutaj twoje konfigi serwera i klienta byłbym wdzięczny.
I czy to rozwiązanie ma możliwość weryfikacji za pomocą radiusa pod Windows serwer 2003, to jest czy da się zintegrować jakoś Debiana z tym?
Możesz mi michnik dać tutaj twoje konfigi serwera i klienta byłbym wdzięczny.
I czy to rozwiązanie ma możliwość weryfikacji za pomocą radiusa pod Windows serwer 2003, to jest czy da się zintegrować jakoś Debiana z tym?