Awaria Linuksa, zape

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
Waldemar

Awaria Linuksa, zapełnienie partycji, błędy na dysku

Post autor: Waldemar »

W trakcie pracy doszło do całkowitego zapełnienia partycji linuksowej (Lenny), we właściwościach folderu wolne miejsce = 0.
System zasygnalizował zapełnienie dysku sda3 - na tej partycji zainstalowany system.
Mimo usunięcia znacznej części plików (kilkaset MB) system nadal "wyrzucał" brak miejsca, we właściwościach ilość wolnego miejsca nadal pozostawała [0]. Ostatecznie nastąpiło zawieszenie się systemu, reset i niestety system nie wstał, przy uruchamianiu którego komunikat podał błędy systemu plików (nadpisanie plików- crosfile) z sugestią naprawy przez ręczne uruchomienie fsck.
W trybie "maintenance" użycie

Kod: Zaznacz cały

fsck.ext3 /dev/sda3
wykryło kilkadziesiąt błędów na dysku, zostały po potwierdzeniu zgody "y" naprawione.
System na szczęście wstał, na pierwszy ogląd nie widać uszkodzeń.
Pytanie, może ktoś wie:
  • 1. Dlaczego system plików ext3 dopuścił do błędnego nadpisania plików, czy istnieje jakiś błąd w systemie? (na innym komputerze (Sidux) w takiej sytuacji system się zablokował, jednak w trybie znakowym po usunięciu części plików wszystko ruszyło bez żadnego problemu)
.
  • 2. System działa i na razie nie chcę robić reinstalki, mam jednak obawę o "trafione" pliki. Czy istnieje jakaś możliwość sprawdzenia plików? Przeglądałem var/log, niestety nie wiem gdzie i czego szukać.
  • 3. Czy mam do czynienia z awaria programową, czy może sypie się fizycznie dysk? (1-roczny sata, Seagate - 500 GB).
Pozdrawiam , mimo sezonu urlopowego, siedzących przed komputerami.
gielo
Beginner

Post autor: gielo »

Na twoim miejscu bym przeinstalował system i poprawnie podzielił dysk na partycje aby więcej taka sytuacja nie miała miejsca. Stwórz oddzielne partycje na /boot, /, /var/log oraz /home i daj im odpowiednią wielkość. Potem jak już coś ściągasz to ściągaj do /home a nie do np /root.

Daj np. tak
/boot - 100mb
/ - 20GB
/var/log/ - 200mb
swap -512mb
/home - reszta

Jeżeli masz jakieś uruchomione serwery www, poczty, mysql, ftp itp to ich plików nie przechowuj na głównej partycji ale w /home.

ps. Podane wielkości poszczególnych partycji są przykładowe. Ty powinieneś dostosować je do własnych potrzeb i wymagań. np. Jeżeli uważasz że nigdy nie będziesz doinstalowywał żadnego innego oprogramowania możesz zmniejszyć główną partycję. Jeżeli nie masz uruchomionych serwerów, baz danych, proxy itp. Zmniejsz ilość miejsca na logi. Jednak przy 500GB dysku nie opłaca się oszczędzać na kilku GB i często warto dać więcej niż wymagamy aktualnie bo nie wiemy co będzie za rok czy dwa lata.
Te proste zasady pozwolą Ci nie dopuścić więcej do takich dziwnych sytuacji.
ODPOWIEDZ