GPRS Option GlobeTrotter 3G/edge + PLAY

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
firek7

GPRS Option GlobeTrotter 3G/edge + PLAY

Post autor: firek7 »

Jakiś czas temu zakupiłem zestaw modem GPRS Option GlobeTrotter 3G/edge oraz starter PLAY Online. Od wczoraj męczę się z uruchomieniem (na Debianie Testing, jądro 2.6.30 z wkompilowanym nozomi). A że na piątek musi działać- wyjazd w góry i przydałby się dostęp do internetu- to proszę o pomoc.

Karta jest wykrywana przez system, moduł nozomi do jej obsługi także załadowany (modinfo nozomi... nie mam laptopa przy sobie więc nie wkleję na razie wyników komend- piszę z pamięci i krótkiej notatki).

Kod: Zaznacz cały

gcom -d /dev/noz0 info
##### GlobeTrotter Configuration #####
Manufacturer Text: Option
IMEI and Serial Number: xxxxxxxxxxxxxxxxxxx,NLxxxxxxxx
Manufacturer's Revision: (Date: May 31 2006, Time: 15:49:25)
Hardware Revision: 2.1
Network Locked: 0
Customisation: Not defined
Band settings: Europe 900/1800MHz (4)
Auto Attach:
##### END #####

gcom -d /dev/noz0
Po wydaniu polecenia czeka 120 sekund na zarejestrowanie karty i wyświetla błąd:

Enter PIN number: xxxx
Waiting for Registration..(120 sec max)..............
Failed to register
Umtsmon podobnie, najpierw oczekiwanie na interfejs SIM przez jakieś 4 minuty, a na końcu ciekawy błąd:

Karta SIM wymaga czegoś o czym nie wiadomo. Proszę sprawdzić w telefonie.

Global3G
"Connect script failed".
We wszystkich rozwiązaniach tego problemem był PIN, sprawdzanie pinu. Próbowałem kartę prosto z pudełka wrzucić (bez PIN-u), w telefonie PIN włączyć, wyłączyć, uruchomić z innym. Nic. Karta w telefonie rejestruje się, łapie zasięg. To samo dzieje się na innej karcie (ERA tak tak).

Jak ewentualnie sprawdzić czy ta karta czasem nie posiada simlocka? Była kupowana jako zestaw z kartą Play (i miała być odblokowana ale naklejki ma z Orange jeszcze). Co jeszcze sprawdzić?
ODPOWIEDZ