[+] Ubuntu9.04 - sterowniki do Radeona X1600

Problemy dotyczące innych systemów operacyjnych
Olo

[+] Ubuntu9.04 - sterowniki do Radeona X1600

Post autor: Olo »

Witam. Piszę tutaj, bo na forum Ubuntu dostałem odpowiedzi tj. "przecież standardowa grafika jest wyraźna", a takie odpowiedzi mnie nie satysfakcjonują.
Zainstalowałem Ubuntu 9.04, ten Polski remix, Jarząbek czy jak mu tam. Tylko dlatego, że teraz u mnie krucho z czasem a potrzebowałem na szybko mieć wszystko.
Więc zainstalowałem, na wstępie poleciała połowa pakietów i jest w porządku.
Mam Radeona X1600. W 8.10 bez problemu wyszukiwało samo sterowniki. Jednak 9.04 nic nie znajduje.
Poszukałem, w repozytorium znalazłem jakieś ,,catalysty''. Zainstalowałem, restart, x-y nie wstają. Posiedziałem chyba 3 godziny, jakoś udało mi się powrócić na stare ustawienia. Poszperałem dalej i znalazłem najnowsze sterowniki (9.7 zapewne). To samo, wkurzyłem się. Ponowna instalacja Ubuntu.
I teraz mam dylemat. Czy w ogóle istnieją jakieś sterowniki pod Ubuntu do tej karty?

I tak korzystając z okazji.
Czy można jakoś z ReiserFS przejść na Reiser4?

Pozdrawiam
Wojtek.
Awatar użytkownika
cyryllo
Beginner

Post autor: cyryllo »

Jest alternatywa dla forum ubuntu spytaj na forum.ubucentrum.net ostatnio był poruszany podobny problem.
Ja osobiście już nie używam remiksu bo wolę zainstalować zwykłą wersje a potem tylko kodeki jednym w jednym pakiecie i wszystko śmiga.
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

Olo pisze:Czy można jakoś z ReiserFS przejść na Reiser4?
Przenosząc system na partycję z systemem plików reiser4. Ponadto trzeba skompilować kernela z obsługą reiser4 (nałożyć wcześniej łatę, ponieważ oficjalnie reiser4 nie jest wspierany przez twórców kernela) oraz zainstalować narzędzia do obsługi tego systemu plików.
Olo

ArnVaker pisze:Przenosząc system na partycję z systemem plików reiser4. Ponadto trzeba skompilować kernela z obsługą reiser4 (nałożyć wcześniej łatę, ponieważ oficjalnie reiser4 nie jest wspierany przez twórców kernela) oraz zainstalować narzędzia do obsługi tego systemu plików.
Czyli nie opłaca się bawić. Zostanę przy trójce. :)
cyryllo pisze:Jest alternatywa dla forum ubuntu spytaj na forum.ubucentrum.net ostatnio był poruszany podobny problem.
Dzięki, nie wiedziałem o istnieniu tego forum.
cyryllo pisze:Ja osobiście już nie używam remiksu bo wolę zainstalować zwykłą wersje a potem tylko kodeki jednym w jednym pakiecie i wszystko śmiga.
To ja zrobiłem na odwrót. Remiks i wywalanie praktycznie wszystkiego co dodali poza Thunderbirdem. :)
Pozdrawiam
Wojtek.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Olo

Dzięki, rozwiązane. :)
ODPOWIEDZ