normalny schowek KDE4

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
skynet
Beginner

normalny schowek KDE4

Post autor: skynet »

Czy można jakoś ustawić Klippera, albo go na coś zamienić żeby mieć normalny schowek w KDE4.

Np. w programie Kate który jest przecież częścią KDE4 kopiuje coś do schowka ^C w drugim kate zaznaczam jakiś fragment w chce w jego miejsce coś wkleić te ze schowka, więc wklejam ^V i nic, i teraz w zależności jak ustawię klippera albo nie mogę wkleić skopiowanej części albo zaznaczony fragment w 2 kate automatycznie się kopiuje do schowka.

¯eby móc coś wkleić muszę zaznaczyć fragment do zastąpienia, kliknąć na klipper wybrać poprzednio skopiowaną część i dopiero wkleić, zaczyna mnie to już irytować.

Natomiast jeżeli włączę opcję "nigdy nie czyść schowka" to w programach KDE/QT jest ok ale w programach używających GTK np. eclipse wszystko przestaje działać, czy nie ma jakiegoś rozwiązania dotyczącego schowka poza wywaleniem Klippera ?
Awatar użytkownika
jaqbeu

Post autor: jaqbeu »

Sprawdź, czy masz w ustawieniach Klippera ustawione "Rozdziel schowek i zaznaczenie".
skynet
Beginner

Post autor: skynet »

Jest zaznaczone.
Na razie mam 2 konfigurację pod GTK i QT4, ale nie jest jest to dobre rozwiązanie, tak ciągle przełączać.
ODPOWIEDZ