£

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
jotu

£ączenie się z siecią bezprzewodową WPA-Personal

Post autor: jotu »

Witam!

Debiana używam od paru dni. Obecnie mam zainstalowaną wersję 5.0 stable. Mam problem z połączeniem się z siecią bezprzewodową. Wcześniej korzystałem z Ubuntu i nie było z nią problemów.

Właściwości mojej sieci
Typ zabezpieczeń: WPA-Personal
Typ szyfrowania: TKIP

Moja karta sieciowa to: Realtek RTL8168C/8111C

Dane pochodzą z Windowsa.

Problem

Ogólnie nie mogę połączyć się z siecią. Szukałem wielu porad, stosowałem niektóre z nich, lecz dalej nie mam Internetu. Czy ktoś może mi powiedzieć jak poprawnie skonfigurować sieć i jakich do tego programu użyć?

Próbowałem instalować sterowniki ze strony Realteka, lecz zawsze wyskakiwał jakiś błąd. Próbowałem też z ndiswrapper, lecz i to nie przyniosło skutków.

Obecnie mam czystego Debiana, czystego w takim sensie, że nie mam zainstalowanych na nim żadnych pakietów.

Bardzo proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
kodzik
Beginner

Post autor: kodzik »

Jeśli chodzi o sterowniki do wifi Realteka to są one w jądrze i wielu ludzi chwali sobie ich działanie. (Nie mogę oprzeć tej wypowiedzi na własnych doświadczeniach, nie posiadam karty RTL)

Proponuję zaktualizować system do Testinga bądź Sida (w obu znajdują się nowsze jądra) bądź samemu skompilować nowsze jądro i oczywiście wkompilować stery do tej karty.

Następnie polecałbym zainstalować program WICD (graficzny menedżer połączeń sieciowych - polecam), dzięki któremu bez problemowo powinieneś połączyć się ze swoją siecią.
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Post autor: iria »

Jeśli potrzebne jest nowsze jądro, to lepiej zainstalować je z backportów. Tam jest wersja 2.6.30, czyli najnowsza stabilna.

@kodzik

W wersji testowej nie ma nowszego jądra, niż normalnie w 5.0. ;-)
ODPOWIEDZ