Nie nie chce instalować przez konsolę, chociaż umiem - żadnej filozofii tam nie ma, wolę jednak dwa razy kliknąć niż wpisywać dpkg itd w konsoli - wygoda

Debian nie dla kilikaczy. A w ogóle to po co z Kubuntu przesiadasz się na Sida? Bezsensu to jest.Aristarh pisze:Nie nie chce instalować przez konsolę, chociaż umiem - żadnej filozofii tam nie ma, wolę jednak dwa razy kliknąć niż wpisywać dpkg itd w konsoli - wygoda![]()
Należ im wierzyć ponieważ mają doświadczenie z wersją niestabilną Debiana.Sidux pisze:NIGDY nie wykonuj dist-upgrade lub upgrade podczas sesji X
Zawsze sprawdzaj bieżące ostrzeżenia na głównej stronie sidux.com. Ostrzeżenia te są ze względu na niestabilną naturę dystrybucji i są aktualizowane codziennie.Kod: Zaznacz cały
Wyloguj się z KDE. Przejdź do trybu tekstowego poprzez Ctrl+Alt+F1 zaloguj się jako root, a następnie wpisz init 3 apt-get update apt-get dist-upgrade apt-get clean init 5 && exit
NIGDY nie wykonuj DIST-UPGRADE [lub UPGRADE] przy pomocy adept, synaptic lub aptitude
...
Powody, dla których powinieneś używać tylko apt-get do dist-upgrade
Menadżery pakietów takie jak adept, aptitude, synaptic i kpackage nie zawsze są w stanie wziąć pod uwagę wielką ilość zmian, która ma miejsce w Sidzie (zmiany zależności, zmiany nazw, zmiany skryptów, ...). Nie jest to jednak wina twórców tych narzędzi, piszą oni wspaniałe programy, które świetnie działają w stabilnej gałęzi debiana, nie są one po prostu odpowiednie dla specjalnych potrzeb Debiana Sid.
Używaj, czego chcesz, do wyszukiwania pakietów, ale pozostań przy apt-get do właściwego instalowania/usuwania/aktualizacji.
Wcale nie musi tak być:Aristarh pisze:Debian po instalacji jest czysty - oto pierwszy powód, drugi to ja decyduje co instaluje dodatkowe, co wspomoże moje działania, na kubuntu decydowali o mnie deweloperzy
Przepraszam za nietrzymanie się tematu, jednak ta informacja może Cię zainteresować... A w temacie niestety nie mam nic do powiedzenia :-P .Aristarh pisze:Po tej krótkiej przemowie proszę, więc o łaskę i w miarę trzymania się tematu.