Jaki Webmail

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
qwerty

Jaki Webmail

Post autor: qwerty »

Witam,
chciałem zasięgnąć opinii jaki webmail najlepiej zainstalować na swoim serwerku. Poczta działa na Postfix i Dovecot. Wcześniej korzystałem z OpenWebMail, teraz zainstalowałem Squirrelmail ale wydaje mi się, że ma on o wiele mniej opcji i ma "mniej przyjazny w interfejs". Może zaproponujecie coś innego?

Dzięki za radę.
Awatar użytkownika
grzesiek
Junior Member

Post autor: grzesiek »

Webmail to zło ;-)
Ja nie widzę potrzeby tego używania.
qwerty

Tylko, że problem pojawia się z osobami, które za bardzo nie wiedzą gdzie jest ,,NumLock'', a co dopiero wytłumaczyć im konfigurację Thunderbirda.
Awatar użytkownika
grzesiek
Junior Member

Post autor: grzesiek »

Wiem, ja się sam poświęcam, ale w ostateczności można poradnik napisać z 3-4 zrzutami ekranu.
Widziałem wiele takich aplikacji i nigdy, żadna mi się nie podobała.
gielo
Beginner

Post autor: gielo »

Squirremail jest najczęściej wykorzystywanym klientem poczty przez www więc jeśli masz aż tak ograniczonych użytkowników w sieci, że ciężko im załapać coś nowego to chyba byłby najlepszym wyjściem dla nich.

Mało opcji w tym wypadku wychodzi ci tylko na plus. Wystarczy jak ci co będą mieli z nim pierwsze zetknięcie, nauczą się zalogować, odbierać i wysyłać swoje wiadomości. Nic innego do szczęścia im raczej nie będzie potrzebne.
Awatar użytkownika
lolleq
Beginner

Post autor: lolleq »

Zainteresuj się jeszcze RoundCube.
qwerty

Widziałem ten projekt i się zastanawiam nad nim, ale nie znam opinii ludzi, którzy z niego korzystają. Używasz u siebie tego webmail`a?
Awatar użytkownika
lolleq
Beginner

Post autor: lolleq »

qwerty pisze:Widziałem ten projekt i się zastanawiam nad nim, ale nie znam opinii ludzi, którzy z niego korzystają. Używasz u siebie tego webmail`a?
Ja osobiście rzadko - ale klienci, którym go postawiłem nie narzekają.
chyl-o
Junior Member

Post autor: chyl-o »

qwerty pisze:Widziałem ten projekt i się zastanawiam nad nim, ale nie znam opinii ludzi, którzy z niego korzystają. Używasz u siebie tego webmail`a?
Ja używam tego webmaila, nawet czysta instalacja sprawdza się w codziennej pracy, poza tym jest kilka wtyczek do niego, ułatwiających życie.

W prosty sposób umożliwia zarządzanie pocztą, pewne problemy napotkałem przy odpowiedziach, kiedy w cytowanej wiadomości chcę dopisać swój komentarz, ale jest to do przebolenia.
qwerty

Debian pisze:Ja używam tego webmaila, nawet czysta instalacja sprawdza się w codziennej pracy, poza tym jest kilka wtyczek do niego, ułatwiających życie.
Dziękuję za opinię, może ktoś jeszcze?
ODPOWIEDZ