Niestety jak na razie nie znalazłem rozwiązania, więc zmuszony jestem zapytać tych którzy są oświeceni.
Mam problem z uruchomieniem programu KA-medica Standard na Debianie 5.0.1
Ale po kolei:
- cytat ze strony producentaKA-medica to seria najbardziej zaawansowanych systemów informatycznych dla szpitali i przychodni zdrowia.
Dzięki zastosowaniu nowoczesnych technologii Java™, TCP/IP i SQL nasze systemy dają wolność wyboru dowolnej platformy systemowej (MS Windows, Linux, MacOS i inne) i bazodanowej (ORACLE, Firebird SQL, InterBase, Sybase SQL, MySQL, PostgreSQL, MS SQL i inne). Doskonale sprawdzają się w mieszanych środowiskach sieciowych.
A z instrukcji obsługi wiadomo tylko że:
Dowolna dystrybucja z KDE lub Gnome. Nie bardzo wiem o co chodziło producentowi. Nie wiem czy dla niego KDE lub Gnome to po prostu "okienka" które wymagane są do działania instalacji, czy wiedział co napisał i bez Gnoma lub KDE na 100% nie uruchomię programu. Jest sobie zatem Debian 5.0.1 z LXDE. Chciał nie chciał, musiał. Bardzo chciałbym aby wszystko ruszyło właśnie na Debianie z lxde (sprzęt jest leciwy, no ale w razie potrzeb na mocniejszej maszynie się zrobi).Oprogramowanie do kompleksowej obsługi przychodni i gabinetów lekarskich dla MS Windows 98/2000/XP/2003/Vista, Linux (dowolna dystrybucja z KDE lub Gnome)
Uwaga. Instrukcja uruchomienia programu pod Linuksem:
I wsio. Więcej nie napisali. (I cały czas mnie zastanawia co oni się tak tego KDE uczepili) Jako, że to program javowy to domyśliłem się, że niezbędne będzie doinstalowanie javy. :mrgreen: Uczyniłem to.4. Jak uruchomić program pod Linuksem lub w środowisku mieszanym Linux/Windows?
Wystarczy mieć zainstalowane środowisko KDE 3.x, przegrać katalog KA-medica wraz z zawartością, zainstalować Wirtualną Maszynę Java w wersji 1.5.0_x. System
KA-medica uruchamiamy odpowiednimi skryptami znajdującymi się w katalogu KA-medica
(KA-medica_STANDARD.sh, KA-medica_PSI.sh, KA-medica_PLUS.sh).
No i teraz nie wiem, bo przy próbie odpalenia z konsoli (z prawami roota) pojawia się takie coś:
W programie czegoś brakuje czy mój świeżo postawiony Debian jest zły. No bo ewidentnie czegoś tu brakuje. Tylko jak to dosztukować? (Przy wcześniejszej próbie z OpenSuse było trochę lepiej i pojawiało się startowe okno programu. Problem był jednak taki, że OpenSuse zbyt koślawo i niepewnie chodziło na sprzęcie i musiało polecieć z dysku).debianpksk:/home/debian/Desktop/KAMED/KA-MED/KA-medica# sh KA-medica_STANDARD.sh
Exception in thread "main" java.lang.NoClassDefFoundError: ka_medica/Ka_medica
Caused by: java.lang.ClassNotFoundException: ka_medica.Ka_medica
at java.net.URLClassLoader$1.run(URLClassLoader.java:217)
at java.security.AccessController.doPrivileged(Native Method)
at java.net.URLClassLoader.findClass(URLClassLoader.java:205)
at java.lang.ClassLoader.loadClass(ClassLoader.java:323)
at sun.misc.Launcher$AppClassLoader.loadClass(Launcher.java:294)
at java.lang.ClassLoader.loadClass(ClassLoader.java:268)
at java.lang.ClassLoader.loadClassInternal(ClassLoader.java:336)
Could not find the main class: ka_medica.Ka_medica. Program will exit.
debianpksk:/home/debian/Desktop/KAMED/KA-MED/KA-medica#
Ma ktoś pomysły?
Jeśli ktoś chce sprawdzić u siebie czy da się odpalić to program w wersji demo można pobrać z http://www.ka-med.com.pl/pobrania/
Na razie chodzi mi o odpalenie samego programu. Nad serwerem FireBirda już pracuję, ale to w swoim czasie.
Ps. Jak nikt nie znajdzie rozwiązania zapytam producenta... No ale może sprawa jest błaha i jest jakieś proste rozwiązanie.
Pozdrawiam użytkowników! ;-)