Kurs Bash na forum
Kurs Bash na forum
Witam serdecznie!
W czasie czytania książĸi "bashl. Wprowadzenie" naszła mnie pewna myśl. Otóż co sądzicie o zorganizowaniu
na forum kursu pisania skryptów w bashu?
Kurs miałby postać dyskusji nad problemem / zadaniem, zadanym przez doświadczonych użytkowników (użytkownika).
Przez jakiś krótki czas (tydzień, może dwa) trwałaby dyskusja, wymiana poglądów, a na koniec każdy z uczestików przedstawiałby swoje rozwiązanie.
Na forum już kilkakrotnie ktoś prosił o napisanie za niego zadania domowego, więc myślę, że to dobry pomysł.
Wiadomo, że trudność zadań z czasem by wzrastała.
Z podobym pomysłem spotkałem się już na forum użytkowników Macromedia Flash i wiem, że poprzez dyskusję nad problemem można było się dużo nauczyć i całość wyglądała ciekawie.
Co o tym sądzicie?
W czasie czytania książĸi "bashl. Wprowadzenie" naszła mnie pewna myśl. Otóż co sądzicie o zorganizowaniu
na forum kursu pisania skryptów w bashu?
Kurs miałby postać dyskusji nad problemem / zadaniem, zadanym przez doświadczonych użytkowników (użytkownika).
Przez jakiś krótki czas (tydzień, może dwa) trwałaby dyskusja, wymiana poglądów, a na koniec każdy z uczestików przedstawiałby swoje rozwiązanie.
Na forum już kilkakrotnie ktoś prosił o napisanie za niego zadania domowego, więc myślę, że to dobry pomysł.
Wiadomo, że trudność zadań z czasem by wzrastała.
Z podobym pomysłem spotkałem się już na forum użytkowników Macromedia Flash i wiem, że poprzez dyskusję nad problemem można było się dużo nauczyć i całość wyglądała ciekawie.
Co o tym sądzicie?
Zacznij od tego:velmafia pisze:przyda mi się głębsze zapoznane z Bash'em.
http://www.tldp.org/LDP/abs/html/
Poza tym ... jestem za

Pozdrawiam.
Tu jest zebranych trochę linków dotyczących bash'a:Hm, w prawdzie odzew mały, ale można spróbować.
Zobaczymy jak to pójdzie.
Co proponujecie?![]()
https://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=1721
najpierw proponuję trochę to rozbudować żeby potem mieć jakieś podstawy by zacząć ten kurs, bo w przeciwnym razie będzie pełno pytań o podstawy, co może być wkurzające...
aloha
Nie chcę nikogo typować, ale jakiś doświadczony użytkownik - hm, może Hagal (bez jakiejkolwiek obrazy).Debian pisze:Za kursem basha, jest za tylko kto się tym zajmie ?
W sumie chciałbym, aby ten kurs ruszył - podstawy jakieś mam, bo przeczytałem książkę "bash wprowadzenie", ale motywacji mi brakuje. Myślę, że w grupie nauka będzie przyjemniejsza.

Moim zdaniem żeby nauczyć się basha trzeba go po prostu używać zgodnie z przysłowiem:
klikanie mychą nie pomaga niestety w większości przypadków - ja znalazłem coś takiego:
>>>>>>>>>>KURS BASHA<<<<<<<<<<
Niezbyt rozbudowany, ale zawsze coś.
¯adna laska, żadna lala nie zastąpi terminala :mrgreen:
klikanie mychą nie pomaga niestety w większości przypadków - ja znalazłem coś takiego:
>>>>>>>>>>KURS BASHA<<<<<<<<<<
Niezbyt rozbudowany, ale zawsze coś.