Strona 1 z 2

[+] Montowanie obrazów iso

: 14 czerwca 2009, 14:33
autor: rlk120
Chcę sobie zamontować iso takim o to poleceniem:

Kod: Zaznacz cały

# mount -o loop -t iso9660 /home/rlk120/Desktop/Morrowind TES III Złota Edycja.iso /mnt/iso
Usage: mount -V                 : print version
       mount -h                 : print this help
       mount                    : list mounted filesystems
       mount -l                 : idem, including volume labels
So far the informational part. Next the mounting.
The command is `mount [-t fstype] something somewhere'.
Details found in /etc/fstab may be omitted.
       mount -a [-t|-O] ...     : mount all stuff from /etc/fstab
       mount device             : mount device at the known place
       mount directory          : mount known device here
       mount -t type dev dir    : ordinary mount command
Note that one does not really mount a device, one mounts
a filesystem (of the given type) found on the device.
One can also mount an already visible directory tree elsewhere:
       mount --bind olddir newdir
or move a subtree:
       mount --move olddir newdir
One can change the type of mount containing the directory dir:
       mount --make-shared dir
       mount --make-slave dir
       mount --make-private dir
       mount --make-unbindable dir
One can change the type of all the mounts in a mount subtree
containing the directory dir:
       mount --make-rshared dir
       mount --make-rslave dir
       mount --make-rprivate dir
       mount --make-runbindable dir
A device can be given by name, say /dev/hda1 or /dev/cdrom,
or by label, using  -L label  or by uuid, using  -U uuid .
Other options: [-nfFrsvw] [-o options] [-p passwdfd].
For many more details, say  man 8 mount .
I właśnie wyskakuje takie coś i nie montuje się.
Jak to zamontować?

: 14 czerwca 2009, 14:47
autor: tanovich
weź ścieżkę do obrazu w ' '

Kod: Zaznacz cały

mount -o loop -t iso9660 '/home/rlk120/Desktop/Morrowind TES III Złota Edycja.iso' /mnt/iso 

: 14 czerwca 2009, 14:54
autor: rlk120
O, wielkie dzięki, że ja na to nie wpadłem :shock:

: 14 czerwca 2009, 23:29
autor: amoureux
Program do montowania obrazów AcetoneISO2
http://www.getdeb.net/release/2591


Po instalacji, jako root, wypada zrobić coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

 
modprobe fuse
chmod 4755 /usr/bin/fusermount  (moze byc /bin/fusermount zalezy od dystrybucji)
chmod o+rw /dev/fuse
addgroup <nazwa-uzytkownika> fuse (ex. addgroup rlk120 fuse)

Montowanie obrazu iso

: 19 września 2009, 16:19
autor: rlk120
Znowu mam problem z zamontowaniem obrazu iso...

Tym razem po wydaniu polecenia wyskakuje mi coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/loop0,
       missing codepage or helper program, or other error
       In some cases useful info is found in syslog - try
       dmesg | tail  or so
O co chodzi?

: 19 września 2009, 16:32
autor: ilin
Jakim poleceniam montujesz?

: 19 września 2009, 17:15
autor: rlk120
Widzę, że pan moderator scalił posty ;)

Montuje poleceniem :

Kod: Zaznacz cały

# mount -o loop -t iso9660 'obraz.iso" /media/iso

: 19 września 2009, 17:20
autor: ilin
Może obraz jest w innym systemie plików

Ja montuję tak

Kod: Zaznacz cały

mount -o loop /ścieżka/obraz.iso /scieżka/katalog_montowania 

: 19 września 2009, 17:32
autor: rlk120
No jest w innym systemie plików, bo w NTFS.

Tak się nie da zamontować ?

: 19 września 2009, 17:33
autor: ilin
Mialem na myśli system plikow obrazu iso. Np udf.

Spróbuj mojego polecenia.


Często krzaczki w nazwie obrazu przeszkadzają.