Witam, jest bardzo początkującym użytkownikiem Linuksa, a ponieważ moja wizja tego systemu odbiega trochę od ogólnych standardów to potrzebuje pomocy bardziej doświadczonych w tej materii. To, do rzeczy.
Dysponuję takim sprzętem:
Pentium 4 1,6 Mhz
512 MB
ATi Mobility Radeon (chyba M6)
Chciałbym postawić na tym sprzęcie platformę, która umożliwiłaby mi odpalenie tylko przeglądarki (Firefox, ew. Opera), niczego więcej. Próbowałem już kilka lekkich dystrybucji, ale czas uruchomienia mnie nie satysfakcjonował (80+ sek). Ja potrzebuje czegoś, co zmieści się w maksymalnie 20 sekundach (oczywiście im mniej tym lepiej).
Jakich "klocków" powinienem użyć do tego zadania? Tak jak napisałem - potrzebna mi przeglądarka z pełną funkcjonalnością (Flash, JS itd) i obsługa USB na jakiś pendrive (zapis/odczyt). Bez WLANu, Bluetooth czy innych szmerów bajerów. Zamknięcie przeglądarki = zamknięcie systemu.
Z góry dziękuję za pomoc.
Minimalna konfiguracja do odpalenia przegl
Coś czuję że stawiasz kiosk w bibliotece czy czymś podobnym. Jeżeli chcesz by naprawdę szybko to się odpalało, musisz naprawdę sporo poczytać, żeby wiedzieć które usługi wyłączyć z uruchamiania, co zainstalować itp.
Menedżer okien możesz spokojnie olać.
Jeżeli to ma być faktycznie tylko na przeglądarkę, to spokojnie możesz skorzystać z pakietu xinit i skonfigurować go tak, by po odpaleniu systemu ruszał tylko firefox, po jego zamknięciu wyłączał się tryb graficzny i wracał do konsoli.
Ja to widzę tak. Zacznij od kompilacji kernela. Ustal jaki masz sprzęt w docelowej maszynie (lspci -kv w tym Ci pomoże) i zbuduj minimalny kernel bez modułów.
Później pomyślimy dalej.
Pytasz o dystrybucję: Debian Lenny netinstall.
Menedżer okien możesz spokojnie olać.
Jeżeli to ma być faktycznie tylko na przeglądarkę, to spokojnie możesz skorzystać z pakietu xinit i skonfigurować go tak, by po odpaleniu systemu ruszał tylko firefox, po jego zamknięciu wyłączał się tryb graficzny i wracał do konsoli.
Ja to widzę tak. Zacznij od kompilacji kernela. Ustal jaki masz sprzęt w docelowej maszynie (lspci -kv w tym Ci pomoże) i zbuduj minimalny kernel bez modułów.
Później pomyślimy dalej.
Pytasz o dystrybucję: Debian Lenny netinstall.
Dziękuję za wszystkie podpowiedzi.
Pytasz o dystrybucję: Debian Lenny netinstall
Dobrze, to start jest już dla mnie jasny. Wątpliwości mam w drugim punkcie. Znalazłem dość prosty poradnik o kompilowaniu jądra. O czym nie wspomina ten poradnik, to gdzie się je kompiluje. Stąd moje pytanie - jeżeli zainstaluje Lennego w takiej podstawowej i okrojonej wersji czy będę mógł na nim skompilować jądro czy muszę to robić gdzieś indziej?1) instalacja systemu podstawowego - podczas instalacji netinstall gdy system się zapyta co zainstalować odznaczasz wszystko)
2) Własnoręcznie skompilowany kernel
Nie, nie. To zupełnie inna historia. Tego Linuksa staram się postawić na laptopie - Toshibie Satellite. Doszedłem do wniosku, że ~60% mojego czasu spędzonego przed komputerem to czas spędzony w oknie przeglądarki. A wraz z uruchomieniem usługi Google Wave, prawdopodobnie jeszcze więcej zadań przeniosę w sieć. Stąd pomysł by mieć możliwie szybką platformę do wysyłania maili, prowadzenia notatek, kalendarza itp. Oczywiście by komputer był użyteczny w pracy jest też na nim Windows XP, ale to już inna para kaloszy.Coś czuję że stawiasz kiosk w bibliotece czy czymś podobnym.