Konta użytkowników na serwerze dedykowanym
Konta uŻytkowników na serwerze dedykowanym
Witam.
Jestem nowym użytkownikiem systemu Linux i mam pytanie. Mam serwer dedykowany który stoi na systemie Linux Debian. I nie wiem jak utworzyć konto użytkownika za pomocą którego będzie dostęp do FTP oraz SSH. Jeżeli chodzi o FTP to żeby tylko mógł operować katalogiem z danymi użytkownika, a co do SSH to żeby mógł tylko operować swoim katalogiem i instalować oraz uruchamiać poszczególne aplikacje na swoim koncie. Może mi ktoś powiedzieć jak utworzyć takie konto?
Jestem nowym użytkownikiem systemu Linux i mam pytanie. Mam serwer dedykowany który stoi na systemie Linux Debian. I nie wiem jak utworzyć konto użytkownika za pomocą którego będzie dostęp do FTP oraz SSH. Jeżeli chodzi o FTP to żeby tylko mógł operować katalogiem z danymi użytkownika, a co do SSH to żeby mógł tylko operować swoim katalogiem i instalować oraz uruchamiać poszczególne aplikacje na swoim koncie. Może mi ktoś powiedzieć jak utworzyć takie konto?
Konto tworzysz poprzez:
Jeżeli chodzi o dodanie użytkowników do wspomnianych przez ciebie usług to albo ręczne dodawanie w ich plikach konfiguracyjnych albo zainstaluj sobie webmina i za pomocą niego w szybki i prosty sposób zarządzaj kontami i usługami, serwerami itp.
Kod: Zaznacz cały
adduser nazwa_użytkownika
No dobrze, wystarczy jak normalnie utworzę konto użytkownika ponieważ to co trzeba to jest. Tylko teraz mam takie pytanie. Tak jak mówiłem jestem nowy. Jak z pomocą roota kompilować pliki dla danego użytkownika? Przypuśćmy, że użytkownik nazywa się lukasz. Chcę się dowiedzieć jak kompilować do głównego katalogu tego użytkownika?
Akurat to co chcę kompilować jest to serwer counter-strika, więc nie powinienem nic zepsuć ponieważ to by było już piąty, który postawię na tym serwerze dedykowanym. I jeszcze jedno pytanie takie typowo podstawowe. Jeżeli mam utworzone konto użytkownika i w folderze tego użytkownika jest folder np.1 to jak zrobić aby gdy podłączy się do SFTP wchodził od razu do folderu 1 bo teraz tak mam że wchodzi do głównego katalogu z tym że użytkownikiem?
Logujesz się na konto lukasz.
Potem w konsoli dajesz:
i teraz odpalasz ten serwer.
Nie wiem czy akurat o to ci chodziło ale w ten sposób odpalisz serwer z prawami roota z konta lukasz.
Potem w konsoli dajesz:
Kod: Zaznacz cały
su
wpisujesz hasło roota
Nie wiem czy akurat o to ci chodziło ale w ten sposób odpalisz serwer z prawami roota z konta lukasz.