- Do zainstalowania Apache 2.0 mam wydać polecenie:czy
Kod: Zaznacz cały
apt-get install apche2
Różne źródła w tym książki podają odmienne polecanie zainstalowania tego pakietuKod: Zaznacz cały
apt-get install apache2-mpm-prefork
- Jaką komendę trzeba wydać żeby zainstalować Apache 2.2?
- Czy żeby zainstalować serwer LAMP można za jednym razem po polecenia apt-get install wpisać wszystkie komponenty (Apache, PHP, MySQL)? Czy ważna jest kolejność wpisania tych komponentów?
- Czy w każdej chwili będę mógł doinstalować brakujący pakiet (np: PHP: php5-snmp) serwera LAMP czy muszę od razu wszystko zainstalować żeby później nie było błędów?
[+] Instalacja Apache 2.0 i 2.2
[+] Instalacja Apache 2.0 i 2.2
Tom:-), przejrzyj forum i wydrukuj sobie:
Debian reference - wersja do druku
Debian reference - wersja do przeglądania w sieci
Debian reference - wersja do druku
Debian reference - wersja do przeglądania w sieci
Nie jestem pewien a nigdzie nie ma odpowiedzixmaster pisze:ad 2. wydaje mi się, że apt zainstaluje Ci paczkę najnowszą w repo.
ale czy wszystkie do zainstalowania LAMP?ad 3. można wpisać kilka pozycji
to nie jest pakiet z zależności. Chodzi mi o coś innegoad 4. jeśli będzie ten pakiet w zależnościach to zostanie zainstalowany
fnmirk, nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania: 1, 2 i 4
Tom:-), przejrzałeś już Debian reference? Idziesz na łatwiznę. Nie na wszystkie zadane pytania można uzyskać odpowiedź tak lub nie. Oczekujesz przysłowiowej rybki? Przepraszam, że nie napisałem zainstaluj to lub to. Wybacz ale jak ktoś konfiguruje strukturę serwera i związanych z tym usług i zadaje pytanie:
Odpowiedź na Twoje pytania znajduje się na komputerze z zainstalowanym Debianem.
Wystarczy sprawdzić:
Dalej:
Następnie: I w taki sposób uzyskasz odpowiedź na dalsze pytania.
Czy jeszcze mi napiszesz:
To co można sądzić o pytającej osobie? Brakuje jej podstawowej znajomości Debiana? Osoba próbująca się bawić zarządzaniem serwera powinna swobodnie posługiwać się dokumentacją.Tom:-) pisze:Do zainstalowania Apache 2.0 mam wydać polecenie:
Odpowiedź na Twoje pytania znajduje się na komputerze z zainstalowanym Debianem.
Wystarczy sprawdzić:
man apt-get
man apt-cache
apt-get -h
apt-cache -h
apt-cache search apache2
apt-cache depends apache2
Czy jeszcze mi napiszesz:
Po prostu pomyśl wcześniej, a nie gotowiec. Ile razy należy pisać o tym samym?Tom:-) pisze:fnmirk, nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania
fnmirk, nie rozumiesz mnie. Chodzi mi o to że w niektórych źródłach (głównie książkowych) piszą że żeby zainstalować Apache 2.0 trzeba wydać polecenia:a nieW sieci nie spotkałem się z taką treścią w tych tutorial nie ma wyjaśnienia pakietów Apache...
To co mi pokazałeś to się umiem tymi narzędziami w pełni posługiwać a treść pomocy które wskazałeś znam bo przeczytałem je w pierwszej kolejność przygody z Linux. Uważam że pytania są łatwe ale nie każdy umie na nie odpowiedzieć uzasadniając swoje zdanie ale i tak dziękuję za pomoc. Temat można zamknąć
apt-get install apache2-mpm-prefork
apt-get install apche2
To co mi pokazałeś to się umiem tymi narzędziami w pełni posługiwać a treść pomocy które wskazałeś znam bo przeczytałem je w pierwszej kolejność przygody z Linux. Uważam że pytania są łatwe ale nie każdy umie na nie odpowiedzieć uzasadniając swoje zdanie ale i tak dziękuję za pomoc. Temat można zamknąć
Twój system zna opisy tych pakietów:
aptitude show apache2-mpm-prefork
aptitude show apache2
Znać, a stosować w praktyce to dwie różne bajki.Tom:-) pisze:To co mi pokazałeś to się umiem tymi narzędziami w pełni posługiwać a treść pomocy które wskazałeś znam bo przeczytałem je w pierwszej kolejność przygody z Linux.
sigo, podał inny sposób też podany w podanych odnośnikach.
Tom:-), poszukaj w dostępnej dokumentacji swojego systemu. W niej, jest wszystko w najnowszej wersji w porównaniu do wszystkich opisów.
Pozwolę sobie na podpięcie się do tematu. Zainstalowałem Apache 2.2 - jednak mam problem z instalacją Perla. nie działa.
też nie.
Czy jest jakaś inna metoda instalacji Perla?
aptitude install apache-perl
aptitude install libapache-mod-perl
Czy jest jakaś inna metoda instalacji Perla?