internet kablowy - modem Motorola SBV5121 VoIP
-
internet kablowy - modem Motorola SBV5121 VoIP
Witam, mam wielki problem. Po raz pierwszy korzystam z Debiana. Mam internet kablowy przez modem, ale internetu w systemie Debian nie wykrywa. Jestem nowym użytkownikiem systemu więc szczerze mówiąc nie mam o nim zielonego pojęcia. Ale żeby się go nauczyć to potrzebuje dostępu do internetu. Proszę o pomoc. Dziękuję i pozdrawiam.
-
-
-
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=2413
Cu coś macie, wszystkie modemy Motoroli jada chyba na tej samej zasadzie. Kwestia tylko tego czy podpięty jest przez karte czy bezpośrednio do USB.
W zasadzie jakikolwiek opis instalacji i konfiguracji pod linuksem sie nada jeśli znajdziecie. (Praktycznie powinien chodzić od razu)
Ps. W biurze obsługi klienta myśle, ze maja gdzieś pod reka opis.
Tu jest chyba bezpośrednio do usb.
http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?p=412128
Cu coś macie, wszystkie modemy Motoroli jada chyba na tej samej zasadzie. Kwestia tylko tego czy podpięty jest przez karte czy bezpośrednio do USB.
W zasadzie jakikolwiek opis instalacji i konfiguracji pod linuksem sie nada jeśli znajdziecie. (Praktycznie powinien chodzić od razu)
Ps. W biurze obsługi klienta myśle, ze maja gdzieś pod reka opis.
Tu jest chyba bezpośrednio do usb.
http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?p=412128
-
yantar, nie wiem jak sprawdzić w jaki sposób jest podpięty. Jestem kompletnie zielony jeśli chodzi o Debiana.
Edit:
Chyba wiem jak rozwiązać mój problem, jednak potrzebuję Waszej pomocy. Przy instalacji Debiana stworzyłem tak jakby dwa konta użytkowników zwykły użytkownik i root czyli administrator. Na koncie zwykłego użytkownika praktycznie nic nie mogę skonfigurować. A jak chcę przejść na konto roota na ekranie logowania to pisze, że na tym ekranie nie można zalogować się na konto administratora. Więc gdzie mogę przejść na konto roota? Jeśli przejdę na konto roota powinienem rozwiązać mój problem. Proszę o pomoc i pozdrawiam. Dziękuję za cierpliwość.
Edit:
Chyba wiem jak rozwiązać mój problem, jednak potrzebuję Waszej pomocy. Przy instalacji Debiana stworzyłem tak jakby dwa konta użytkowników zwykły użytkownik i root czyli administrator. Na koncie zwykłego użytkownika praktycznie nic nie mogę skonfigurować. A jak chcę przejść na konto roota na ekranie logowania to pisze, że na tym ekranie nie można zalogować się na konto administratora. Więc gdzie mogę przejść na konto roota? Jeśli przejdę na konto roota powinienem rozwiązać mój problem. Proszę o pomoc i pozdrawiam. Dziękuję za cierpliwość.
Standardowo nie zalogujesz się do "okienek" jako root. Zamiast tego, zwyczajnie zaloguj sie jako użytkownik. Otworz jakikolwiek terminal/konsole i w niej zaloguj sie jako root.
Wpisz
Zostaniesz poproszony o hasło administratora. Po czym bedziesz już zalogowany w terminalu jako root. Wszelkie polecenia jakie tam wpiszesz lub programy jakie uruchomisz bedą miały uprawnienia roota. Zeby sie wylogowac w konsoli z konta roota wpisz.
Znaczek $ w konsoli pokazuje, ze jestes zalogowany jako zwykły użytkownik, # to znaczek roota (to taki skrócony i troche chaotyczny opis).
Wpisz
Kod: Zaznacz cały
su
Kod: Zaznacz cały
exit