Serwer domowy i podzia
-
Serwer domowy i podział dostępu do internetu
Witam.
Czy da radę postawić serwer na Debianie aby dzielić dostęp do internetu koniecznie przez serwer proxy (inaczej nie działa), udostępniać pliki w LAN i żeby działał eMule i do tego drukarka.
Mam komputer P III 550MHz, 512MB Ram i dysk 750GB.
Internet droga radiową DWL-G520+
W sieci mam (system Windows XP) PC-LAN, Laptop-WiFi i ten właśnie serwer.
W tej chwili działa mi to na Windows XP przez Privoxy.
Sygnał odbieram na WiFi, po podzieleniu wychodzi na kartę LAN, a później na router TL-WA543G
P.S.
To moje pierwsze kroki w Linuksie, troszkę się bawiłem Ubuntu na laptopie, chyba porzucę Windows XP na rzecz Linuksa, ale najpierw muszę się zająć serwerem.
Czy da radę postawić serwer na Debianie aby dzielić dostęp do internetu koniecznie przez serwer proxy (inaczej nie działa), udostępniać pliki w LAN i żeby działał eMule i do tego drukarka.
Mam komputer P III 550MHz, 512MB Ram i dysk 750GB.
Internet droga radiową DWL-G520+
W sieci mam (system Windows XP) PC-LAN, Laptop-WiFi i ten właśnie serwer.
W tej chwili działa mi to na Windows XP przez Privoxy.
Sygnał odbieram na WiFi, po podzieleniu wychodzi na kartę LAN, a później na router TL-WA543G
P.S.
To moje pierwsze kroki w Linuksie, troszkę się bawiłem Ubuntu na laptopie, chyba porzucę Windows XP na rzecz Linuksa, ale najpierw muszę się zająć serwerem.
-
Chwilowo nie mam jak się dodzwonić na Debiana, ale poszukiwanie spod gentoo Także coś na pewno jest ;]
Kod: Zaznacz cały
* net-p2p/gnut
Available versions: 0.4.28-r1
Homepage: [url]http://www.gnutelliums.com/linux_unix/gnut/[/url]
Description: Text-mode gnutella client
* net-p2p/gift
Available versions: 0.11.8.1-r1 {ares fasttrack gnutella imagemagick openft vorbis}
Homepage: [url]http://gift.sourceforge.net[/url]
Description: A OpenFT, Gnutella and FastTrack p2p network daemon
-