Witam. Postanowiłem zainstalować sobie obok Sida inny system, wybór padł na Archa. Niestety nie mogę tam skonfigurować internetu. £ączę się przez pppoe, ruter, kabel. Wynik polecenia ifconfig na Archu i Sidzie wygląda tak samo, a pomimo to pingi nie działają. Rozwiązanie na pewno jest łatwe i banalne, ale w tej chwili nic nie przychodzi mi do głowy.
Nie znam się na pppoe, ale w moim routerze można ustalić takie połączenie - w jego konfiguracji podaje się hasło i login do sieci. Po czym można po prostu wpiąć się skrętką w router.
Jeżeli jednak na Debianie działasz poprzez pppoe - postąp na Archu według wskazanego wcześniej poradnika.
Na przyszłość, źródła z pomocą dot. Archa, które przeglądaj na samym początku:
Dziękuję za szybką próbę pomocy. Okazało się, że mam problem albo z zaporą, albo z filtrowaniem w ruterze (jutro sprawdzę). Bo w dniu dzisiejszym pingi z Sida też nie wracają (kiedyś normalnie wracały, a nic nie zmieniałem). Nie przyszło mi do głowy sprawdzenie tego bo internet działa (www, ftp) na Debianie. Wychodzi na to, że wszystko dobrze skonfigurowałem, tylko nie sprawdzałem działania internetu innym sposobem niż poprzez ping.