Chciałbym sprawić aby opera wyświetlała czcionki tak jak firefoksie. W operze fonty są jak gdyby pogrubione, a nie podoba mi się to. Zdania co do tego, która z tych przeglądarek wyświetla czcionki lepiej są podzielone, ja jednak jestem za firefoksem.
Męczę się nad tym już dłuższy czas, próbowałem zmieniać czcionki w ustawieniach, ale to nic nie daje.
Problem polega na tym, że w firefoksie można zaznaczyć, żeby strony korzystały ze 'swoich' czcionek. W operze takiej opcji nie ma niestety. lis6502, używam gnome.
ilin, nie miałeś krzaczków, tzn opera wyświetlała czcionki tak jak u mnie? U mnie po usunięciu msttcorefonts czcionki wyglądają bardzo źle.
W operze ustalamy czcionki i kolory dla stron które nie maja określonego wygladu.
Jak rozumiem jeśli czcionka jest określona na stronie to z niej korzysta.(mogę się mylić)
Krzaczki miałem nie na stronach tylko na górnym pasku opery.
Pewnie łatwo to zmienić ale nie chcialo mi się kombinować.
Cos jest zdecydowanie zle z tymi czcionkami na obrazku z Opery. Wygladaja jakby miały problem z hintingiem.
U siebie korzystam w ustawieniach Opery glownie z Ariala i DejaVu Sans do wyswietlania stron i jest dobrze, zadnego rozmywania. Wyjatkowo uzywam jeszcze Comic Sans MS.
Opera jest oparta o QT3 albo QT4 juz nie pamiętam. Czyli dodatkowe kolory i ustawienia czcionek mam z konfiguratora qtconfig-qt3 lub qtconfig-qt4... A co do jakości czcionek to kwestia włączenia hintingu. Dla paneli LCD ustawiamy pełny hinting i wyświetlanie podpikselowe RGB, BGR poziome lub pionowe ale tu już kwestia jakiego rodzaju opcje preferuje nasza matryca.
To raczej kwestia uzywanych czcionek, karty graficznej, monitora no i wlasnych preferencji. U siebie uzywam np. hintingu sredniego. Na pelnym niektore fonty zaczynaja byc zbyt "delikatne".