Na początku chciałbym się przywitać bardzo serdecznie, ponieważ jest to mój pierwszy post.
Przejdźmy do tematu: Zdobyłem ostatnio serwer o konfiguracji: 4x700mHz, 4GB ram, 4x18GB dyski. Będzie mi potrzebny serwer, który będzie pełnił funkcję: rutera, serwera dns, serwera proxy oraz ogólnie hosting dla abonentów. Sieć ma około 100 użytkowników, którzy w większości są połączeni drogą radiową.
Ogólnie mówiąc chciałbym to oprzeć o panel LMS.
Teraz mam pytanie odnośnie pasmowania: czym jest najlepiej pasmować - htb? Ciężko jest to skonfigurować razem z serwerem proxy?
Najlepszą aplikacją do tego będzie - squid?
Mam pytanie, ponieważ na starym serwerze działa voip - który jest udostępniony przez sieć, z której biorę łącze - w jaki sposób to rutować?
Byłbym wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam.
instalacja systemu, konfiguracja - kilka pyta
Re: instalacja systemu, konfiguracja - kilka pytań
W sumie najlepszą metodą podziału pasma będzie hfsc jest to rozbudowana wersja htb.
Jeśli chodzi o proxy to najlepiej powiedz ile chcesz mieć łącz bo to ważne, inaczej wszystko może się zamulić. Sqiud jest najlepszą do tego aplikacją. Jeśli chodzi o ostatnie pytanie to ci nie odpowiem ponieważ nigdy tego nie robiłem, ale chyba przez iptables (firewall).
Jeśli chodzi o panel LMS to chyba na forum jest nawet instrukcja jak dobrze zainstalować, nawet z kompilacją jądra.
Jeśli chodzi o proxy to najlepiej powiedz ile chcesz mieć łącz bo to ważne, inaczej wszystko może się zamulić. Sqiud jest najlepszą do tego aplikacją. Jeśli chodzi o ostatnie pytanie to ci nie odpowiem ponieważ nigdy tego nie robiłem, ale chyba przez iptables (firewall).
Jeśli chodzi o panel LMS to chyba na forum jest nawet instrukcja jak dobrze zainstalować, nawet z kompilacją jądra.