Aktualizacja systemu, nie w

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
kita

Aktualizacja systemu, nie włącza się KDE przy starcie

Post autor: kita »

Cześć. Po aktualizacji Debiana Squeeze pierwszym objawem było to że nie włącza się środowisko graficzne po starcie systemu.
Ostatnim wpisem w konsoli jest TiMidity++ ALSA i zawsze w tym momencie włączało się środowisko, a teraz wskakuje logowanie w konsoli. No to się loguję i muszę wpisać

Kod: Zaznacz cały

startx
żeby ruszyło. Jak to zrobić żeby przy starcie systemu się ono uruchamiało?
wieszti
Beginner

Post autor: wieszti »

zainstaluj kdm
kita

jest zainstalowane chyba:

kita:~# aptitude search kdm -F "%p %v %V"
kde-kdm-themes                                                                                                          <brak>     2007.01-2
kdm                                                                                                                     4:3.5.10.d    4:3.5.10.d
kdm-gdmcompat                                                                                                     <brak>     0.12-1 
wieszti
Beginner

Post autor: wieszti »

Sprawdz czy masz dowiązanie do kdm w /etc/rc2.d/
Najlepiej wrzuć co pokaze:

ls -l /etc/rc2.d | grep kdm
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

Sprawdź jeszcze, czy kdm jest sprawne odpalając je ręcznie:

/etc/init.d/kdm start
Ewentualnie:

dpkg-reconfigure kdm
albo przeinstaluj.
kita

Okazało się Panowie, że z kdm wszystko w porządku, tylko przeoczyłem jeden szczegół.
Mam w komputerze dwa dyski i jeden jest stary - na nim siedzi Windows, i wkurzała mnie jego głośna praca więc do rc.local wrzuciłem:

hdparm -Y /dev/hdb
żeby dysk był usypiany przy starcie. I teraz tak podejrzanie właśnie przy starcie zatrzymywał się przy usypianiu dysku po około 15 sekundach dopiero wchodziła linijka ALSA Timidity++ i nie włączało się KDE. Po wywaleniu linijki z rc.local startuje normalnie.
Zastanawiam się tylko co ma wywołanie hdparm do kdm?
ODPOWIEDZ