Ma

Ogólne pytania dotyczące systemu
dacjano

Mały serwer na Debianie

Post autor: dacjano »

Chcę postawić mały serwer. Cel jest taki, że ma to pobierać jak najmniej prądu, każdy Watt się liczy i być bezgłośne. Zainteresowałem się mini PC, a właściwie to jest terminal. Paremetry jego to:
  • procesor Geodede 266MHz
    pamięć ram 128mb sdram 133MHz,
    zintegrowana grafika, audio, lan,
    jest bez dysku ale można podłączyć dysk IDE (mam taki 80GB).
Co wymagam od tego komputera? Ma na nim być postawiony serwer kart Newcs, odpalony 2x Sb4l (sharing domowy), a także jakiś klient torrent i interface www. Przydałaby się samba abym te pliki ściągnięte widział na moim stacjonarnym komputerze po Windowsem.

Czy uda się na tym odpalić Debiana z jakimś środowiskiem graficznym? Może DSL byłby lepszy ale nie wiem czy na taki serwer się nadaje?

Aktualnie mam w domu terminal Evo compaq t20 i wgrany na niego Linux L-term. Newcs i sb4l śmigają aż miło, tylko nie ma możliwości podpięcia dysku, dlatego muszę mieć coś innego.
Awatar użytkownika
KeFaS
Beginner

Post autor: KeFaS »

Uda się zainstalować środowisko graficzne, ale po co? Postawisz sobie na nim serwer SSH i będziesz nim zarządzać przez konsolę spod PC i dzięki temu zaoszczędzisz dużo pamięci i procesora.
Jeżeli chodzi o procesor AMD Geode to warto sobie skompilować kernel z włączaną optymalizacją tych procesorów, z resztą przeczytaj sobie ten poradnik (dotyczy płyt Alix, ale procesor jest tego samego typu):
http://eko.one.pl/index.php?page=alix-debian
dacjano

Faktycznie, środowisko graficzne jest zupełnie zbędne. Na terminalu evo t20 też nie mam środowiska graficznego, jadę przez ssh, putty i jakoś daję radę.
Czy zainstalować Debiana mogę z pendrive? Bo tam nie ma dysku, lub czy można np. dysk włożyć do komputera stacjonarnego, zainstalować na nim Debiana i przełożyć dysk z powrotem do tego terminala?
sigo
Junior Member

Post autor: sigo »

Chcesz postawić serwer z pendrive'm zamiast dysku? To nie będzie wydajne.

Może miałeś na myśli to, że nie masz tam cdromu?
Jeżeli jesteś początkujący w tworzeniu serwerów i ogólnie masz małą wiedzę nt. linuksów, przełóż do tego komputera (na czas instalacji) cdrom.
Jeżeli czujesz się na siłach - instaluj z pendrive'a.
Instalacji na dysku przełożonym do innego komputera (osobiście) nie polecam. Wydaje mi się, że po ponownym jego przełożeniu, system może nie działać - podkreślam - nie jestem pewien.
dacjano

Nie ma możliwości podpięcia cd-romu do tego terminala bo ma tylko jedno wejście ide na dysk, chyba że zewnętrzny Cd na USB ale takiego nie mam. Pozostaje więc tylko instalacja przez pendrive. Nie wiadomo czy ten terminal ma coś w rodzaju biosa żeby wystartować system z pendrive.
Awatar użytkownika
raven18
Beginner

Post autor: raven18 »

Hm, na jednym wyjściu ide można podłączyć dwa napędy.
dacjano

raven18 pisze:Hm, na jednym wyjściu ide można podłączyć dwa napędy.
Racja, na taśmie są 2 wejścia, kompletnie zapomniałem o tym.
ODPOWIEDZ