Ksi

Wszystko Off Topic
mx21

KsiąŻki, ebooki - Linux/Debian sieci - co polecacie?

Post autor: mx21 »

Witam,
Chciałbym Was poprosić o pomoc przy wyborze materiałów/książek o tematyce linuksowej, konkretnie sieci na Linuksie.
Moje doświadczenie z Linuksem to obecnie około 1,5 roku na Ubuntu.
Jestem uczniem liceum o profilu matematyczno-informatycznym, teraz żałuje trochę bo mogłem iść do technikum informatycznego... no ale cóż, sam jeszcze dokładnie nie wiedziałem co mnie kręci.
Pisze to, aby sprecyzować moje oczekiwania co do podanych przez Was materiałów. Ostatnio myślałem, nad swoim przyszłym zajęciem i stwierdziłem: sieci oparte na Linuksie. Po liceum, chciałbym iść na studia informatyczno-inżynierskie, o takiej właśnie specjalizacji oraz zdobyć jakieś certyfikaty (Cisco). Czym warto się jeszcze zająć? Jak myślicie, czy jest warto się wgłębiać w ten temat i zajmować się tym zawodowo, innymi słowy czy jest w tym "przyszłość"? Prosiłbym Was o opinie oraz o podanie materiałów, które przydałyby mi się - książki które mógłbym sobie kupić, które polecacie, bo to jest trochę jednak wydatek, a nie chciałbym kupić sobie złej książki, lub takiej, z której trudno byłoby mi się uczyć.
Kończąc, prosiłbym was o pozycje wgłębiające mnie w temat:
  • - Linuksa - w szczególności chciałbym się oprzeć na Debianie
    - Sieci komputerowych
    - Bezpieczeństwa systemów, sieci.
    - Aspekty administracji systemem operacyjnym
Mam nadzieje, że napisałem wszystko jasno i czytelnie. Proszę Was o pomoc i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
KeFaS
Beginner

Post autor: KeFaS »

Oczywiście, że jest w tym przyszłość. Ogólnie administratorzy ze znajomością Linuksa są cenieni i poszukiwani, więc na pewno znalazłbyś dobrze płatną pracę, nawet w Polsce. :-) Mnie też akurat interesują sieci komputerowe i administracja serwerami na Linuksie. Ale jeżeli chodzi o zdobywanie doświadczenia to głównie opieram się na tym co można znaleźć w Internecie, czyli właściwie wszystko. Poza tym dobrze nawet u siebie w domu próbować i tworzyć małe sieci, próbować różnych rozwiązań, budować własne firewalle, itp.
Jeżeli chodzi o kursy to jest ich dużo, ale warto wybrać jakiś "konkretny", porządny, a nie pierwszy lepszy z ogłoszenia. Cisco na pewno jest dobrym wyborem.
Mój znajomy jakiś czas temu skończył jakiś kurs Linuksa, ale właśnie "jakiś" i potem mówił, że wiele się tam nie nauczył, ale po prostu chodziło mu o sam papierek, dzięki któremu dostał pracę jako administrator sieci w dosyć dużej firmie. Jednak teraz sam musi się douczać, więc przed rozpoczęciem kursu warto się dowiedzieć o nim czegoś.
mx21

Dziękuję KeFaS za odpowiedź, ale czy mógłbyś mi podać jakiś link (bądź książkę), który Twoim zdaniem jest godny polecenia (z Twojego postu wywnioskowałem, że trochę już w tym siedzisz). Tak wiem, że są Google, fora i na pewno jest tego pełno w Internecie, tylko mi chodzi o coś przyjaznego dla raczkującego w tym temacie, napisanego jakimś chociaż trochę przyjaznym językiem, w którym autor nie zakłada, że znam Linuksa od samego środka i okablowałem już całe osiedle pod Internet. Nie zrozumcie mnie źle, wiem, że muszę w to dużo pracy i samozaparcia włożyć, żeby się tego wszystkiego nauczyć, tylko nie chciałbym trafić na lekturę, która mnie jakoś do tego zniechęci. Chciałbym tak, jak pewien trener w Polsce mawiał "Krok po kroku".
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

mx21, zmień zainteresowania. To o czym napisałeś wcale Cię nie interesuje. Chcesz być ekspertem, a temat wcale Cię nie interesuje. Nawet nie zadałeś sobie trudu aby przejrzeć forum czy zerknąć do dokumentacji. Chcesz zdobyć wiedzę związaną z Linuksem to zwyczajnie instaluj różne dystrybucje. Eksperymentuj i czytaj równocześnie dokumentację. Udzielaj się na forach próbując analizować i rozwiązywać problemy innych.
Podobnych tematów do Twojego jest na forum kilka, poszukaj ich.
mx21

Witaj fnmirk, nie do końca jest tak jak piszesz. W pewnym temacie na forum ktoś się pyta czy podana książka jest warta kupienia/polecenia, i o to mi właśnie chodzi, żebyście mi doradzili czy nie szkoda na nie pieniędzy ;-)

Napisałeś, że nie zerknąłem do dokumentacji - masz rację, nie zerknąłem, jako, że cały ten "pomysł" powstał stosunkowo niedawno w mojej głowie. Lubię sobie w życiu wszystko zaplanować, najpierw zorganizować materiały a dopiero później działać. Myślę, że trochę źle zinterpretowałeś mój temat. Pisząc go nie miałem zamiaru pisać w stylu: "Słuchajcie chłopaki, chce być adminem i dajcie mi jakieś linki, a ja się tym już zajmę". W moim pierwszym poście chciałem swoją prośbę oprzeć głównie o książkach które mógłbym kupić - mimo nakładu finansowego wydaje mi się być praktyczniejsza. Jeśli chodzi o materiały/linki z Internetu to oczywiście, że trochę w tym już poszperałem, chyba naturalnym odruchem jest odpalenie zaraz po "pomyśle" Googli :P

Kończąc, jeśli ktoś dalej uważa, że źle się do tego zabieram to proszę również o rady, na pewno bardzo mi pomogą. Pozdrawiam i dziękuję.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

mx21, chciałbym się mylić ale wiem co i dlaczego tak napisałem.

Wydrukuj sobie: Debian reference.

Odnośniki dostępne na forum do przejrzenia.
mx21

Dziękuję fnmirk, jednak zacznę od dokumentacji Debiana, a jako, że mam teraz trochę czasu - mam zamiar się do tego solidnie przyłożyć.
Gdy to skończę, zabiorę się za książki: "Bilbia TCP/IP", "TCP/IP. Księga eksperta", "Linux Sieci. Receptury" dalej "Linux - Podręcznik Administratora Sieci".
Oczywiście posiłkując się przy okazji materiałami z Internetu/forum oraz praktyką oczywiście. Plan ambitny, ale czas i chęci mam, więc może jakoś to przyswoję. Dziękuję za sugestie :)
ODPOWIEDZ