zmiana has
-
zmiana hasła uŻytkownika
Dzień dobry wszystkim. Mam problem, utworzyłem użytkownika i nie przyporządkowałem mu hasła. Jak teraz je nadać? Z góry dziękuję i pozdrawiam.
w konsoli jako tenże użytkownik wydaj polecenie:
Kod: Zaznacz cały
passwd
-
Aby usunąć użytkownika to będąc zalogowany na koncie roota wydajemy polecenie
deluser nazwa użytkownika
siostratekla pisze:A jak zmienić jego katalog domowy
usermod -d /sciezka_nowy_katalog_domowy -m USERNAME
Przepraszam, ale nie przyszło mi do głowy resetowanie. Szukałem, ,,recover'', odzyskiwanie i w ten deseń. Nie pomyślałem (pewnie nie jestem linuksowcem) o resecie.
Wszystkim dziękuję.
Pozdrawiam.
Edit:
No tak, ale to są resety admina.
Admina znam. I właściwie wszystkie zapytania dotyczą hasła roota.
Czy jest gdzieś plik przechowujący hasło użytkownika albo parametr, który można zmienić aby można na nowo ustawić hasło?
Wszędzie gdzie zaglądam to jest o haśle roota, nie dla użytkownika. I czy można bez LiveCD?
Edit2
Chyba mam, ale trzeba znać trochę system/hierarchię kont Linuksa.
Lako root:
W domu sprawdzę.
Dziękuję, przepraszam i pozdrawiam.
Wszystkim dziękuję.
Pozdrawiam.
Edit:
No tak, ale to są resety admina.
Admina znam. I właściwie wszystkie zapytania dotyczą hasła roota.
Czy jest gdzieś plik przechowujący hasło użytkownika albo parametr, który można zmienić aby można na nowo ustawić hasło?
Wszędzie gdzie zaglądam to jest o haśle roota, nie dla użytkownika. I czy można bez LiveCD?
Edit2
Chyba mam, ale trzeba znać trochę system/hierarchię kont Linuksa.
Lako root:
passwd nazwa_użytkownika
Dziękuję, przepraszam i pozdrawiam.
1. Hasło użytkownika możesz zmienić, bez podawania starego, po zalogowaniu na konto root.
2. Reset hasła jakiegokolwiek użytkownika, to edycja jednego pliku (dokładniej jednego fragmentu linijki). Musisz jednak mieć możliwość odczytu i zapisu tego pliku (takich praw nie mają zwykli użytkownicy), więc w grę wchodzi to między innymi livecd.
2. Reset hasła jakiegokolwiek użytkownika, to edycja jednego pliku (dokładniej jednego fragmentu linijki). Musisz jednak mieć możliwość odczytu i zapisu tego pliku (takich praw nie mają zwykli użytkownicy), więc w grę wchodzi to między innymi livecd.