Witam.
Dla posiadaczy WM Ware Wokstation, lub samego Playera udostępniony jest obraz z gotowym zainstalowanym systemem Ubuntu, albo Debianem. Moje pytanie, czy ta udostępniana wersja jest jakoś specjalnie przygotowana pod względem bezpieczeństwa, bo przeczytałem w "Komputer ¦wiecie", że nadaje się głównie do używania przy transakcjach bankowych i jest pod tym kątem zoptymalizowana. Przepraszam za naiwne pytanie, ale jestem totalnie zielony w Linuksach choć potrafię ściągnąć i zainstalować te systemy.
Dodatkowo pytanie czy może kupić w tym celu taniego laptopa i wyłącznie do podanych celów używać. No chyba, że przejść całkiem na ten system ale to chyba nie takie proste.
bezpiecze
Sądzę, że tak spreparowany Debian posiada po prostu włączone tylko te opcje, które przydatne są w wypadku systemu wirualizowanego (wszak system-gość nie korzysta z Twojej karty graficznej).
Sprecyzuj o co Ci chodzi. Jeśli o system do 'bezpiecznych transakcji bankowych', to przykro mi, ale dałeś się złapać medialnemu bełkotowi. Tak samo bezpiecznie jest płacić przez Internet pod Windowsem jak pod Linuksem.Dodatkowo pytanie czy może kupić w tym celu taniego laptopa i wyłącznie do podanych celów używać. No chyba, że przejść całkiem na ten system ale to chyba nie takie proste.
Tak. Chodziło mi o system wykorzystywany wyłącznie do transakcji bankowych. Konkretnie o komputer (laptop, lub Virtual PC wykorzystywany wyłącznie do tych celów, co teoretycznie miałoby zapobiec kradzieży haseł, phishinngowi "włamaniom" z LANu itd. dzięki "bezpieczności" Linuksa, Firestarterowi itp.lis6502 pisze: Jeśli o system do 'bezpiecznych transakcji bankowych', to przykro mi, ale dałeś się złapać medialnemu bełkotowi. Tak samo bezpiecznie jest płacić przez Internet pod Windowsem jak pod Linuksem.
Dobrze, rozumiem, że nie ma sensu "kombinować z Linuksem skoro wystarczy mądrze korzystać z Windowsa. Dziękuję