Instalacja i konfiguracja

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Hymen

Instalacja i konfiguracja środowiska graficznego

Post autor: Hymen »

Witam otóż mam pewien problem.
¯aden Linux, żadna dystrybucja nie chce mi się odpalić do instalacji. System się nie startuje poprawnie i środowisko graficzne nie uruchamia się.
Mam tryb tekstowy po próbie konfiguracji xorg.conf (zamyka się do ostawień klawiatury) i różnych bzdurach w dalszym ciągu nic. Zaznaczam to iż wcześniej przecież legalnie instalowałem Linuksa i nic nie było.
Reset ustawień biosu nie pomógł.
Błąd nie za bardzo jak mam wysłać czy logi bo przez ssh nie pójdą jak nie mam nawet zainstalowanego Linuksa.

Mój sprzęt to:
  • AMD Athlon 3200+
    GF 6600 GT
Próbowałem z Debianem, Ubuntu, Kubuntu i Mandrivą. Live cd Gparted mi chodzi przykładowo.

Pozdrawiam.
sigo
Junior Member

Post autor: sigo »

Spróbuj uruchomić linuksa livecd i wyciągnąć logi.
kraluk

Post autor: kraluk »

Hm... Nawet nie musisz bawić się w żadne LiveCD. Zapodaj

Kod: Zaznacz cały

/var/log/Xorg.0.log
z systemu, na którym środowisko graficzne nie chce wstawać.
sigo
Junior Member

Re: Instalacja i konfiguracja środowiska graficznego

Post autor: sigo »

Hymen pisze:System się nie startuje poprawnie i środowisko graficzne nie uruchamia się.
Hymen pisze:Błąd nie za bardzo jak mam wysłać czy logi bo przez ssh nie pójdą jak nie mam nawet zainstalowanego Linuksa.
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

Hymen pisze:¯aden Linux, żadna dystrybucja nie chce mi się odpalić do instalacji
Hymen pisze:Mam tryb tekstowy po próbie konfiguracji xorg.conf
To w końcu da się zainstalować, czy nie?

Zainstaluj sterowniki do karty graficznej i skonfiguruj xorg.conf przez skrypt Nvidii, powinno pomóc. Ewentualnie ściągnij Siduxa na przykład i uruchom z płytki. Jak ruszy, to skopiuj xorg.conf i podmień zamiast swojego.
ODPOWIEDZ