[+] Wifi Broadcom 4318 dziwne dzia

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
Awatar użytkownika
shevchenko1987
Beginner

[+] Wifi Broadcom 4318 dziwne działanie

Post autor: shevchenko1987 »

Witam
Mam kartę Broadcom 4318 zainstalowany pakiet b43fwcutter i Wicd.
Wszystko niby działa, lecz gdy są przestoje w używaniu karty tzn. na przykład robię coś w internecie, zostawiam na chwilę otwartą przeglądarkę na danej stronie i gdy wklepię nowy adres to zanim zacznie łączyć to mija spokojnie z 5 sekund. Trochę irytujące to jest.
Czy to wina sterownika?
Próbowałem instalować ndiswrappera ale nie chciał działać. Czy da się coś zrobić by karta nie wprowadzała się w ten tryb uśpienia tylko by była non stop aktywna jak pod Windows?
AdeBe
Junior Member

Post autor: AdeBe »

A może po prostu DNS'y wprowadzają takie opóźnienia?
Awatar użytkownika
shevchenko1987
Beginner

Pod Windowsem coś takiego nie występuje. Gdy klepnę Enter to bez chwili zawahania szuka stron, a pod Debianem jak wcześniej mówiłem wszystko jest dobrze dopóki karcie nie da się "odpocząć".
Może dało by się napisać jakiś skrypt który by w tle pingował jakąś stronę (np. Google)?
A może macie jakieś inne rozwiązania?

---
Może niech ktoś wrzuci swój katalog b43 i b43legacy. Może mam jakieś nieaktualne sterowniki?!
Gdy używałem Ubu wystarczyło że zmieniłem Network Managera na Wicd i wszystko śmigało, a tutaj niestety tak nie ma. :/
Awatar użytkownika
shevchenko1987
Beginner

Broadcom 4138 opóźnienia w działaniu

Witam.
Mam kartę Broadcom 4318 zainstalowany pakiet b43fwcutter i Wicd.
Wszystko niby działa, lecz gdy są przestoje w używaniu karty tzn. na przykład robię coś w internecie, zostawiam na chwilę otwartą przeglądarkę na danej stronie i gdy wklepię nowy adres to zanim zacznie łączyć to mija spokojnie z 5 sekund. Trochę irytujące to jest.
Czy to wina sterownika?
Próbowałem instalować ndiswrappera ale nie chciał działać. Czy da się coś zrobić by karta nie wprowadzała się w ten tryb uśpienia tylko by była non stop aktywna jak pod Windows?
Pod Windowsem coś takiego nie występuje. Gdy klepnę Enter to bez chwili zawahania szuka stron, a pod Debianem jak wcześniej mówiłem wszystko jest dobrze dopóki karcie nie da się "odpocząć". W sumie przecież mam zawsze włączone kadu, pogodynka i gmail w conky?
Może niech ktoś wrzuci swój katalog b43 i b43legacy. Może mam jakieś nieaktualne sterowniki?
Gdy używałem Ubuntu wystarczyło że zmieniłem Network Managera na Wicd i wszystko śmigało, a tutaj niestety tak nie ma.
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Post autor: iria »

Deja Vu?

Jeden temat wystarczy.

Firmware w załączniku.
Awatar użytkownika
shevchenko1987
Beginner

Ten sam firmware. Niestety nic nie pomoglo. Dalej po zgasnieciu diody od wifi na laptopie, odpaleniu liska pojawia sie na dole "ustalanie adresu serwera XXXXXXXX" i tak z 5 sekund to trwa, dopiero po tym czasie niemrawo zaczyna dzialac.
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Widocznie dla modułu b43 zastosowano dodatkowe opcje w kernelu.

Edit: Jak to po zgaśnięciu diody?
Awatar użytkownika
shevchenko1987
Beginner

Edit: Jak to po zgaśnięciu diody?
No normalnie. Karta nie dziala tak jak pod Windowsem. Dioda sie zapala (gdy karta jest uzywana) i gasnie (gdy jest nie uzywana), a nie tak jak pod Windowsem swieci sie caly czas.
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Te 5s, to pewnie czas pobierania nowego adresu z dhcp.

Co powiesz na pomysł sprawdzenia nowszego kernela? Polecam kernel Siduksa.

Wiem, że nie po to instalowałeś wersję stabilną, by teraz instalować pakiety z innych, ale chcę sprawdzić czy kernel ma z tym coś wspólnego.

Repozytorium:

Kod: Zaznacz cały

deb [url]http://sidux.com/debian/[/url] sid main
Obecnie najnowszy pakiet z kernelem, to "linux-image-2.6.29-1.slh.6-sidux-686"
Awatar użytkownika
shevchenko1987
Beginner

linux-image-2.6.29-1.slh.6-sidux-686:
Jest w konflikcie z: initramfs-tools (<0.93). ale ma być zainstalowana wersja 0.92o
A jakbym ustawił statyczne IP? Myślisz że to coś by dało?
ODPOWIEDZ