Mój problem polega na tym że serwer dostaje z rutera zewnętrzne IP ale tylko wtedy jak dhcp serwera o to poprosi. Jeśli tylko IP na ruterze się zmieni mój serwer nie ma internetu.
Proszę was o skrypt i wskazówki jak go umieścić w cronie.
Dlaczego adres IP routera się zmienia? Adres bramy sieciowej nie powinien się zmieniać. Napisz, jaką masz sieć i jak to wygląda, bo chyba masz coś namieszane.
Na ruterze mam ustawione ,,dzm'' dla mojego serwera po adresie mac. I mój serwer dostaje adres zewnętrznego IP (inne rutery miały tak że dostają IP wewnętrzne i dla tego danego IP można było ustawić strefę ,,dmz''), a ja po prostu dostaję adres IP zewnętrzne. Oczywiście ruter też przydziela IP adresy innym maszyną w mojej sieci. Mój adres IP jest zmienny i dlatego mam problem.
Mój ruter to Prestige adsl, który dostaje od operatora internetowego zewnętrzny adres IP i jest on zmienny. Wszystkie maszyny za ruterem dostają adresy z puli 10.0.0.1/24. I mój serwer dostaje też taki adres. Czyli jestem za natem i mam zablokowane wszystkie porty. Jest na ruterze opcja DMZ dla Maca kart sieciowych, którym serwer dhcp przydzieli adresy IP. Przy wyborze Dmz dla dla mojego serwera mogę tylko wskazać jego mac i ten mac dostanie adres zewnętrznego IP. I nie na podstawie IP tylko adresu mac. Jeśli ruter się zrestartuje to mój serwer nie jest wstanie automatycznie uruchomić klienta dhcp aby serwer dhcp rutera przydzielił mu adres IP i tu jest mój problem. Jak wydać polecenie na serwerze tak aby jego klient dhcp poprosił ruter o adres IP?
Chyba najwygodniej byłoby nie czekać na zmianę IP tylko pytać co jakiś czas - tak jak to robi ddclient dla dyndns. Pingowanie zajmuje czas i łącze.
Możesz dodać zadanie dla crona.
Nie wiem co to za router, ale wszystkie jakie do tej pory obsługiwałem (a było już tego co nieco) miały możliwość ograniczenia puli adresów przydzielanych po DHCP (z przeznaczeniem pozostałych pod adresy statyczne), przydzielania ustalonego adresu w oparciu o mac-adres karty itd. Pomyśl, czy nie prościej byłoby zastosować którąś z tych metod (jeśli komputer stacjonarny - pierwszą lub drugą, jeśli laptop - drugą) zamiast kombinować jak koń pod górę.