Wczoraj instalowałem Debiana koleżance i narobiłem trochę bigosu przy tym :-)
Instalator z CD, instalacja podstawowa (jajko tylko), stara instalka bo miała jajko 2.6.24, źle wykrywała dysk, bo stawał w momencie
Kod: Zaznacz cały
Waiting for root file system
Grub miał wpis do dysku: "hda"
A Fdisk pokazywał: "sda"
Poprawiłem to i poszło ale potem CD-romu nie widział ale był internet to myślałem, że zrobię wpis w /etc/apt/source list i po prostu z internetu doinstaluje resztę, a CD-rom zrobię później ale pomyliłem się i dałem wpis z Sidaa a chciałem Lennego.
Wykonałem aktualizację bazy pakietów, potem aktualizację systemu, a potem instalację KDE i innych potrzebnych programów. Wyskoczyła mi informacja z niezgodnością wersji i że nie zainstaluje mi brakujących pakietów.
To pomyślałem, że zainstaluję najnowsze jajko no i tak zrobiłem tylko nie zastanawiając się zainstalowałem 2.6.29 z Sida. Uruchomiłem go, chcę instalować KDE i to samo, niezgodności w wersji. Zobaczyłem, że mam wpis z Sida i zmieniłem go na Lennego ale po tym dalej były niezgodności. Po prosu już tak namieszałem, że nic nie poszło.
Czy jest jakaś "komenda", która powoduje, że wszystko się "porządkuje" do aktualnie wpisanej wersji w /etc/apt/source list? ¯e jak jest kilka pakietów za nowych to je wywala i wgrywa te odpowiednie? Albo żeby apt albo dpkg zrobił porządek z zależnościami i tymi wersjami?