Najszybszy Linux
Najszybszy Linux
Jaki jest waszym zdaniem najszybszy Linux? Gentoo? Arch? Yoper?
-
- Senior Member
Jak to? Williams! Choć w tym sezonie chyba GP Brown 
Poważnie to wychodzi chyba na MagicLinux. Problem, że dystrybucja bodaj japońska.
U siebie natomiast zauważyłem dość znaczną zmianę szybkości ładowania się systemu po zmianie z Debiana (mniej więcej Sid z końca zeszłego roku) na Kubuntu 8.10, a teraz 9.04RC, które mam ładuje się znacznie szybciej niż poprzednio.
Na temat szybkości kompilowanych aplikacji pod dany system, czyli tak jak to ma miejsce w Gentoo, jest gdzieś w necie ciekawy artykuł, któregoś z linuksowych guru, poparty zresztą jakimiś danymi. Poszukaj bo fajny tekst, natomiast generalnie wychodziło mu na to, że zysku raczej nie ma.

Poważnie to wychodzi chyba na MagicLinux. Problem, że dystrybucja bodaj japońska.
U siebie natomiast zauważyłem dość znaczną zmianę szybkości ładowania się systemu po zmianie z Debiana (mniej więcej Sid z końca zeszłego roku) na Kubuntu 8.10, a teraz 9.04RC, które mam ładuje się znacznie szybciej niż poprzednio.
Na temat szybkości kompilowanych aplikacji pod dany system, czyli tak jak to ma miejsce w Gentoo, jest gdzieś w necie ciekawy artykuł, któregoś z linuksowych guru, poparty zresztą jakimiś danymi. Poszukaj bo fajny tekst, natomiast generalnie wychodziło mu na to, że zysku raczej nie ma.
Tak, żeby zmienić w niej coś większego, to trzeba się naprawdę napracować.lis6502 pisze:Dystrybucja ta jest dobra żeby ją zainstalować i używać, a nie mieszać.
A co do najszybszego systemu, to bardzo dużą rolę odgrywa tu samo środowisko graficzne. Wiadomo, że fluxbox jest najlżejszy i jeśli da się go do jakiegokolwiek systemu, to będzie on wygrywał ze wszystkimi innymi, którzy mają GNOME bądź KDE4 (bo 3.5 jest też lekkie).