1. Kiedy pojawi się ten napis (zauważ - to jest komunikat monitora, nie systemu) spróbuj nacisnąć kombinację klawiszy Ctrl+Alt+F1 (ewentualnie Ctrl-Alt-F2). Napisz czy to cokolwiek zmieni (powinna pojawić się konsola - dużo tekstu).
2. Jeśli nie pomoże odpal system w trybie single user. Jeśli zainstalowałaś GRUB, to powinnaś mieć tą opcję dostępną. Jeśli LILO, to kiedy pojawia się zachęta
wpisz
3. Prawie na pewno musisz przekonfigurować xorg.conf. Poszukaj na forum, wiem że temat był wałkowany, bo sam się z tym męczyłem (u mnie problem był jednak o wiele poważniejszy). Generalnie uruchomić musisz dwie instrukcje (jedna to dpkg-reconfigure xorg-server chyba, drugiej niestety nie pamiętam), a następnie uzyskane w ten sposób pliki skleić w jeden i zastąpić tym xorg.conf.
W razie problemów pisz, poszukam dokładniej.
Acha, radzę zmienić sobie na razie runlevel 2 tak, żeby nie startowały X-y (czyli np. wydać komendę
, oczywiście wcześniej należy upewnić się co do numerka, bo mój może być błędny) i zostawić tak dopóki nie uda się problemu rozwiązać. Wtedy po zmianach xorg.conf wystarczy wpisać
Później będziesz mogła albo przywrócić S30gdm, albo zmienić domyślny runlevel (w /etc/inittab).