System nie startuje po instalacji - Lenny

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Kamila

System nie startuje po instalacji - Lenny

Post autor: Kamila »

Witam.

Co jest nie tak?
Instalacja przebiegła pomyślnie na sprzęcie z procesorem Pentium 4 2,6 GHz 1512MB RAMu i gdy zaczęłam uruchamianie po po instalacji (pierwsze uruchomienie systemu) pokazał się grub, a potem ukazał się Komunikat:

Kod: Zaznacz cały

Attention
Signal frequency is out of range
FH -> 74,6 kHz
FV -> 59,6 Hz

Please change
Signal Timing
i koniec. Komputer stoi i nic.

Zainstalowałam Linux/Debian-dvd/5.0.0/i386
Awatar użytkownika
Shiver25

Post autor: Shiver25 »

A jaki masz monitor oraz karte grafiki?
Kamila

NEC MultiSync Fe770
Awatar użytkownika
Shiver25

Post autor: Shiver25 »

Z tego co widze w specyfikacji Twojego monitora, prawdopodobnie system ma domyslnie ustawione odswiezanie spoza zakresu mozliwosci Twojego monitora.
Standardowo masz w monitorze

Częstotliwość pozioma	30 do 70 kHz
Częstotliwość pionowa	50 do 120 Hz
Nie pamietam dokladnie jak to bylo, ale sprobuj uruchomic kompa z dodanymi parametrami do jadra, odpowiedz napewno znajdziesz na forum. Jesli nie napewno ktos Ci pomoze, poniewaz ja sie troche spiesze, wiec nie mam czasu przewertowac google.

To znalazlem na szybkosci

The issue ended up being that the framebuffer was on when it needed to be off (I assume).
After doing a sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg and switching it to on, it worked again.

Try booting with: VGA=791
moze pomoze :)
Kamila

karta graficzna to GeForce 7600 GS 256MB
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

Instalowałaś system w trybie tekstowym, czy graficznym? W którym dokładnie momencie pojawia się ten komunikat?

Szczerze mówiąc, wydaje mi się, że system Ci się uruchamia. Natomiast ten komunikat wywala przy ładowaniu trybu graficznego.

W takim wypadku prawdopodobnie wystarczy przejść do trybu tekstowego i wykonać

dpkg-reconfigure xserver-xorg
Ewentualnie ręcznie skonfigurować xorga.
Kamila

Instalowałam w trybie graficznym, a komunikat pokazuje się przy starcie systemu.

[Dodano: 2009-04-16, 21:31]
przy konfiguracji xorg, a dokładnie przy oknie gdzie jest "Keyboard options" pozostawiam puste pole i wychodzi mi z konsoli?

Postępuje według poradnika Konfiguracja X.Orga.

http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=3054#3054
Ister
Junior Member

Post autor: Ister »

1. Kiedy pojawi się ten napis (zauważ - to jest komunikat monitora, nie systemu) spróbuj nacisnąć kombinację klawiszy Ctrl+Alt+F1 (ewentualnie Ctrl-Alt-F2). Napisz czy to cokolwiek zmieni (powinna pojawić się konsola - dużo tekstu).
2. Jeśli nie pomoże odpal system w trybie single user. Jeśli zainstalowałaś GRUB, to powinnaś mieć tą opcję dostępną. Jeśli LILO, to kiedy pojawia się zachęta

Lilo loader:
wpisz

Linux 1
3. Prawie na pewno musisz przekonfigurować xorg.conf. Poszukaj na forum, wiem że temat był wałkowany, bo sam się z tym męczyłem (u mnie problem był jednak o wiele poważniejszy). Generalnie uruchomić musisz dwie instrukcje (jedna to dpkg-reconfigure xorg-server chyba, drugiej niestety nie pamiętam), a następnie uzyskane w ten sposób pliki skleić w jeden i zastąpić tym xorg.conf.
W razie problemów pisz, poszukam dokładniej.
Acha, radzę zmienić sobie na razie runlevel 2 tak, żeby nie startowały X-y (czyli np. wydać komendę

mv /etc/rc2.d/S30gdm /etc/rc2.d/K30gdm
, oczywiście wcześniej należy upewnić się co do numerka, bo mój może być błędny) i zostawić tak dopóki nie uda się problemu rozwiązać. Wtedy po zmianach xorg.conf wystarczy wpisać

startx
Później będziesz mogła albo przywrócić S30gdm, albo zmienić domyślny runlevel (w /etc/inittab).
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

Dodam jeszcze, że skoro masz kartę GeForce 7600 GS, to prędzej czy później będziesz chciała zainstalować sterowniki.

Jeśli tak, to zamknięte sterowniki Nvidii dostarczane są wraz ze skryptem automatycznie konfigurującym xorg.conf.
Możliwe, że ta konfiguracja okaże się poprawna i problem zniknie.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Kamila, potrafisz się połączyć z internetem w trybie tekstowym z poziomu Debiana? W jaki sposób łączysz się z internetem?
ODPOWIEDZ