KDE3 - problem z zapami

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
piotrek_ka

KDE3 - problem z zapamiętywainem hasła root - kdesu

Post autor: piotrek_ka »

Witam.
Na Debianie Etch mam taki problem: przy każdym włączeniu komputera pokazuje się okienko z pytaniem o hasło root (wywołuje je monitor stanu drukarki Samsung). Problem polega na tym, że zaznaczenie opcji "Pamiętaj hasło" nie daje żadnego rezultatu. Zaznaczenie tej opcji nie wiem dlaczego nigdy nie daje rezultatu w żadnym innym przypadku (np. adept manager i tak za każdym razem pyta o hasło nawet jeśli zaznaczyłem "pamiętaj hasło"). Przy zalogowaniu na GNOME (na komputerze są oba środowiska) pytanie o hasło do panelu drukarki się nie pokazuje, a panel działa prawidłowo.
Co może być tego przyczyną?
KDE 3.5 zainstalowane synapticiem.
Akkon
Junior Member

Post autor: Akkon »

piotrek_ka pisze:Problem polega na tym, że zaznaczenie opcji "Pamiętaj hasło" nie daje żadnego rezultatu. Zaznaczenie tej opcji nie wiem dlaczego nigdy nie daje rezultatu w żadnym innym przypadku (np. adept manager i tak za każdym razem pyta o hasło nawet jeśli zaznaczyłem "pamiętaj hasło")
I bardzo dobrze, że tak jest. To kwestia bezpieczeństwa systemu. Jeśli chcesz mieć dostęp do jakiś usług systemowych, to skonfiguruj sobie sudo, a następnie wywołuj te usługi przez sudo. Szczegóły znajdziesz w sieci.
ODPOWIEDZ