Witam,
wlasnie nabylem LCD LG 19' (1280x1024) i mam problem z ustawieniami x-orga.
1.
niby wszystko jest ok, ale ... nie da sie ustawic odswiezania 60hz
2.
panel logowanie KDE wyswietla sie w 1024.... a nie 1280x1024
Ma ktos moze jakis konfig dot. ustawien LCD, niby wszystko dziala ale che porownac i poprawic.
Jako wyjasnienie - do tej pory (a jest troche czasu ) pracowalem wylacznie na zwyklych monitorach, ale terez juz nie ma w sprzedarzy "zwyklych" monitorow wiec kupilem LCD
mariusz13 pisze:Witam,
wlasnie nabylem LCD LG 19' (1280x1024) i mam problem z ustawieniami x-orga.
1.
niby wszystko jest ok, ale ... nie da sie ustawic odswiezania 60hz
AFAIK to na LCD odświeżanie się olewa, nie ma ono znaczenia
2.
panel logowanie KDE wyswietla sie w 1024.... a nie 1280x1024
Z tym olewanie odswiezania to nie do konca tak
Jak dam np. 50hz to czcionki sa h....we jak dam 54 to jest bajeczka i zyletka
Moze tylko zostawic rozdzielczosc - 1280x1024 i 24 bit ?
Ok tu wale calego xa:
mariusz13, przekonfiguruj xorga pod nowy monitor, a problemy powinny ustąpić, opis konfiguracji masz w przyklejonym temacie.
po prostu masz jeszcze xorga (zakresy odświeżania) skonfigurowanego pod stary monitor.
Kaka' pisze:AFAIK to na LCD odświeżanie się olewa, nie ma ono znaczenia
nie ucz Kolegi złych nawyków, a co do odświerzania, to ja jestem zdania żeby było takie jak w instrukcji, w końcu po coś producent tą częstotliwość zaleca, a to że nie widać różnicy nie znaczy że jej nie ma (dla monitora).
Ustawilem ja pisze w parametrach, zostawilem w xorgu tylko rozdzielczosc 1280x1024 i dalej podczas logowanie mam brzydkie okienko - chyba w 1024... bo czcionki nie sa "ostre".
W KDE - ustawienia monitora mam niestety tylko max 51hz, ale co ciekawe, jak dam 50 to obraz jest syfiasty (rozmyte czcionki) a jak dam max czyli 51 to jest zyletka !
Jak ewentualnie zmienic rozdzielczosc okienka logowania?!
W KDE - ustawienia monitora mam niestety tylko max 51hz, ale co ciekawe, jak dam 50 to obraz jest syfiasty (rozmyte czcionki) a jak dam max czyli 51 to jest zyletka !
Niech zgadnę: masz kartę nvidii i ich sterowniki, tak?
Niech zgadnę: masz kartę nvidii i ich sterowniki, tak?
tak, ale co ciekawe w tzw panelu NV X Server Seting mozna ustawic 60Hz
ale wtedy sie pi...li podczas uruchamiania i wole zostawic te ustawienia z konfiguracji ekranu KDE.
mariusz13 pisze:tak, ale co ciekawe w tzw panelu NV X Server Seting mozna ustawic 60Hz
ale wtedy sie pi...li podczas uruchamiania i wole zostawic te ustawienia z konfiguracji ekranu KDE.
Mam dokładnie to samo co Ty. Widać, panel nVidii nie jest kompatybilny z ustawieniami KDE.
Cos musie sie krzczyc, niby sa zapisywane ustawienia do xorga a tak naprawde to d..pa
Ale olalem juz to, jedyne co to draznie mnie ten panel kdm'a, jest w innej rozdzielczosci
A umiales to zmienic?
A tak poza konkursem jak zmienic w superkarambie nazwe karty sieciowej? karamba szuka na eth0 czyli nic nie pokazuje a ja mam eth1 w gkrellm to wiem ale w "bestyji"karambie nie wiem
mariusz13 pisze:A tak poza konkursem jak zmienic w superkarambie nazwe karty sieciowej? karamba szuka na eth0 czyli nic nie pokazuje a ja mam eth1 w gkrellm to wiem ale w "bestyji"karambie nie wiem
musisz to zmienić ręcznie w pliku konfiguracyjnym motywu który masz w karambie, nie pamiętam gdzie dokładnie to jest, ale gdzieś w katalogu ~/.karamba (albo ~/.superkaramba).
co do odświeżania, to może po prostu stery nvidii powodują wyświetlanie złej wartości odświeżania w opcjach, a odświeżanie jest takie jak powinno? ale tak mi się tylko wydaje...
a co do kdm to musisz bawić się gdzieś w opcjach xorga, tzn musisz ustawić rozdzielczość xorga na taką jaką oczekujesz, bo wydaje mi się że teraz zmieniłeś rozdzielczość tylko w kde.