Witam.
Zajmuję się tworzeniem stron internetowych. Strony moich klientów przechowuję na własnym serwerze. Chciałbym nieco usprawnić sobie pracę, bo aktualnie muszę się non stop przelogowywać i biegać po różnych katalogach, o bałaganie już nie wspomnę. Aktualna
struktura katalogów wygląda tak:
- /home/jakis_user/public_html/
/home/inne_user/public_html/
/home/ja/public_html/
Myślałem o tym, żeby utworzyć, w folderze /home/ja/public_html/ katalog np. klienci, a w nim dowiązania do katalogów ze stronami klientów. I oczywiście mieć w tych katalogach pełen dostęp (takie konto jakby ,,maintance''). Rozwiązanie fajne, tylko nie wiem jak sobie poradzić z uprawnieniami plików. Dodałem mojego
użytkownika do grup wszystkich klientów. W katalogach klientów mogę po kolei zmieniać im ,,umask'' na 220, ale jest to trochę monotonne (
na pewno da się to rozwiązać jakoś automatycznie) no a klient i tak mógłby sobie zmienić ,,umask'' na domyślny (chociaż to jest akurat najmniejszy problem). Byłbym zadowolony tym rozwiązaniem, chociaż nie
w pełni usatysfakcjonowany, gdyby nie fakt, że pliki, które tworzę w katalogach
użytkowników będą należeć do mojego
użytkownika i mojej grupy. I tu też jest wyjście, puścić jakiś skrypcik, lub ,,finda'' z ,,chmodem'' i po każdej sesji zmieniać uprawnienia na uprawnienia klienta, no ale to nie jest eleganckie rozwiązanie. Dlatego zwracam się do ludzi bardziej doświadczonych. Może ktoś ma pomysł jak ułatwić mi życie?
Pozdrawiam.