Nie mam fizycznego dostępu do serwera dedykowanego, Etch na razie tylko konsola.
Chcę odpalić na nim zdalnie pulpit z firefoxem i paroma programami do łatwiejszego zarządzania kilkoma rzeczami
Jakich komponentów potrzebuje VNC? Czy można je całkowicie wyłączyć tak aby nie obciążały systemu w trakcie pracy - chcę korzystać tylko w nocy parę razy w miesiącu z VNC?
Domyślam się, że potrzebny będzie restart po instalacji pakietów - mogą być potem jakieś problemy ze wstaniem serwera?
winnetou pisze:Restart nie będzie Ci potrzebny to raz. Jeżeli masz dostęp do konta root to sam sobie zainstaluj co Ci jest potrzebne. ¯eby VNC działało potrzebujesz tylko vnc4server:
VNC odpalasz z konta użytkownika, na które chcesz się logować. Nie rób tego jako root! A potem to już tylko ewentualna instalacja jakiegoś środowiska graficznego czy samego serwera X'ów i do tego Iceweasel.
A po restarcie nie będą się same załączały X'y z np. KDE?
Czy coś trzeba odznaczyć w init.d?
Dziękuję za podpowiedzi - ja zielony w temacie. No właśnie, a w czym NX lepszy jest od VNC?
NX jest to nakładka na SSH, a nie tak jak w przypadku VNC - osobny protokół. NX udostępnia bezpośrednio zdalnie sesję X11, a VNC to tak jakby 'wirtualny ekran'. Poza tym NX wykorzystuje lepszą kompresję podczas łączenia, tzn że mniej zużywa łącze, ale nieco bardziej zużywa procesor i pamięć na serwerze niż VNC.
A po instalacji NX dobrze jest zrobić restart, ale nie jest on konieczny.