Instalacja oident

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
bryn1u

Instalacja oident

Post autor: bryn1u »

Witam jak w temacie. Na forum szukałem pod hasłem oident nie znalazło ani jednego postu, więc pisze tutaj.
Przez Google znalazłem coś takiego:
Hi!

I have a problem getting oidentd to work. I have installed it by using Code:
apt-get install oidentd.
Everything goes well within the installation, and I get no errors when starting oidentd, but when I logon to IRC, the machine seeming not to respond to ident requests.

The computer has a local LAN IP on a router that uses NAT, and the router has 1 public IP. Of course, I _do have_ forwarded TCP 113 to the correct computer, so this is not the problem.

Thanks for any answers.
I odpowiedz do tego:
I got the answer in #debian @ efnet:

Kod: Zaznacz cały

/usr/sbin/oident -r usernamehere
Mam takie pytanie czy oidenta będę musiał odpalać dla każdego użytkownika z osobna, bo z tego co jest napisane "usernamehere" to tak właśnie wynika. Jak zrobić żeby tylko raz odpalić oidenta i żeby wszyscy mogli z niego korzystać?
Rad
Member

Post autor: Rad »

bryn1u pisze:Mam takie pytanie czy oidenta będę musiał odpalać dla każdego użytkownika z osobna, bo z tego co jest napisane "usernamehere" to tak właśnie wynika. Jak zrobić żeby tylko raz odpalić oidenta i żeby wszyscy mogli z niego korzystać?
Po instalacji oidentd będzie ci się odpalał przy starcie systemu. Ewentualnie możesz go uruchomić za pomocą invoke-rc.d oident start.
mhl

Post autor: mhl »

Witam, chciałbym odświeżyć temat.

Kod: Zaznacz cały

/usr/sbin/oident -r usernamehere
to tylko częściowe rozwiązanie, które powoduje jedynie, że każdy użytkownik który łączy się do ircnetu otrzymuje ten sam ident.
Ktoś wie jak rozwiązać ten problem?
ODPOWIEDZ