Partimage - nagrywanie obrazu na dysk zewn
Partimage - nagrywanie obrazu na dysk zewnętrzny usb
Hej, mam małe pytanko, a jako że nie znalazłem odpowiedzi na to co szukam to podaje je tutaj.
Otóż, używam programu partimage i chcę skopiować cały dysk twardy (2 partycje) nas USB pod NTFS.
Problem jest następujący: jak zrobić żeby ,,partimage'' rozpoznał mój dysk zewnętrzny USB?
Dziękuje za wszelka porady.
Otóż, używam programu partimage i chcę skopiować cały dysk twardy (2 partycje) nas USB pod NTFS.
Problem jest następujący: jak zrobić żeby ,,partimage'' rozpoznał mój dysk zewnętrzny USB?
Dziękuje za wszelka porady.
Ale co dokładnie, nie jest rozpoznawany twój dysk pod usb czy co? Co to za dysk podaj wyniki poleceń: i (drugie polecenie jako root).
Kod: Zaznacz cały
lsusb
fdisk -l
dareklive, są odpowiedzi na Twoje pytanie? Program ,,partimage'' musi być uruchomiony z niezależnego systemu operacyjnego. Najlepiej i najprościej uruchomić go z jakiejś dystrybucji livecd pod którą można zamontować Twój dysk USB.
Pobierz sobie np.:
http://www.sysresccd.org/Download
Nagraj na płytkę cd. Uruchom komputer i zamontuj dysk usb. Następnie wykonaj kopię partycji/dysku.
Pobierz sobie np.:
http://www.sysresccd.org/Download
Nagraj na płytkę cd. Uruchom komputer i zamontuj dysk usb. Następnie wykonaj kopię partycji/dysku.
By móc bawić się partition image musisz odmontować albo to robisz w programie do partycjonowania kopiowania lub w konsoli jako root wklepujesz umount /dev/sda1 czy jak tam masz. Ale tobie wystarczy pewnie zwykłe skopiowanie z hdd.
z w/w loga widać że twój dysk jest widziany przez system i jest na nim system plików ntfs, może ty nie możesz tylko na tym dysku zapisać :?: pokaż jeszcze wynik polecenia cat /etc/fstab.dareklive pisze:fdisk -l
Disk /dev/hda: 60.0 GB, 60011642880 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 7296 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0xcc4e4da9
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/hda1 * 1 6992 56163208+ 83 Linux
/dev/hda2 6993 7296 2441880 5 Extended
/dev/hda5 6993 7296 2441848+ 82 Linux swap / Solaris
Disk /dev/sda: 320.0 GB, 320072933376 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 38913 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0x7a847c8b
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 1 38914 312568832 7 HPFS/NTFS
To co mi pokazuje cat /etc/fstab:
Chcę zrobić przez partimage kopię mojego dysku twardego, najlepiej wszystkich partycji, żeby mieć coś w zapasie.
Nie wiem jak przez ,,systemrescu'', otwierać partimage, podać ścieżkę gdzie chcę zamontować obraz dysku twardego. Nie wiem jak zrobić aby było montowanie mojego dysku usb.
Dziękuję za wszelką pomoc.
# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc defaults 0 0
/dev/hda1 / ext3 errors=remount-ro 0 1
/dev/hda5 none swap sw 0 0
/dev/hdb /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0
Nie wiem jak przez ,,systemrescu'', otwierać partimage, podać ścieżkę gdzie chcę zamontować obraz dysku twardego. Nie wiem jak zrobić aby było montowanie mojego dysku usb.
Spróbuj z palca jako root zamontować ntfs-3g /dev/sda1 /media/dyskusb i zobacz czy będziesz mieć do niego dostęp.dareklive pisze:cat /etc/fstab:
# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc defaults 0 0
/dev/hda1 / ext3 errors=remount-ro 0 1
/dev/hda5 none swap sw 0 0
/dev/hdb /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0
Nie chce nic się robić:
A czy nie powinienem zrobić przed opaleniem partimage coś takiego jak ,,mount''?
Coś w stylu:
Juz sam nie wiem. Myślę, że warto zrobić obraz całego dysku żeby go przenieść na inne komputery zamiast instalować. Stąd te całe moje zamieszania, a przy okazji się uczę.
ntfs-3g /dev/sda1 /media/dyskusb
Coś w stylu:
cd /root
mkdir partition
mount /dev/sda1 /root/partition
Przed uruchomieniem ,,partimage'' musisz zamontować dysk usb.
Jeżeli korzystasz z livecd poleconego wcześniej możesz to spróbować zrobić tak:
Jeżeli korzystasz z livecd poleconego wcześniej możesz to spróbować zrobić tak:
- Podpinasz po uruchomieniu systemu dysk usb.
- Otwierasz terminal i wydajesz polecenie:jeżeli nie masz uprawnień root to wpisujesz wcześniej polecenie:
fdisk -l
i naciskasz enter.Kod: Zaznacz cały
sudo su
- sprawdzasz pod jaką nazwą jest widoczny dysk usb.
- W terminalu jako root wpisujesz polecenie:i sprawdzasz jeden z katalogów /media lub /mnt czy przypadkiem Twój dysk nie jest zamontowany.
mc