Aktualizacja j

Pomoc dotycząca instalacji systemu
plsd

Aktualizacja jądra - problem ze sterownikami

Post autor: plsd »

Witam. Mam pewien problem postanowiłem zaktualizować kernel do wersji 2.6.29, lecz napotkałem pewne trudności otóż nie mam na nim internetu ponieważ sterownik zainstalowany pod kernelem w wersji 2.6.26 nie działa. Zauważyłem także, że na liście modułów (po wpisaniu polecenia lsmod) na nowszym kernelu nie ma moduł rt2400, a na starszym jest.
Moje pytania:
  1. Czy mam usunąć sterownik na starszym kernelu i próbować instalacji na nowym - jeśli tak to w jaki sposób usunąć ten sterownik bo poprzez ,,make uninstall'' nie da się go usunąć?
  2. Czy może istnieje możliwości przeniesienie tego sterownika do nowszej wersji kernela?
Dodam jeszcze, że wiem że jądro w wersji ma problemy ze źródłami 2.6.29 dlatego sam go kompilowałem i źródła są w porządku. Wynik próby skompilowania sterowników pod starsze jądro:

Kod: Zaznacz cały

plsd@plsd:~/Desktop/folder bez nazwy/rt2400-cvs-2009032710/Module$ make
make[1]: Wejście do katalogu `/usr/src/linux-headers-2.6.26-1-686'
make[1]: *** Brak reguł do wykonania obiektu `bez'. Stop.
make[1]: Opuszczenie katalogu `/usr/src/linux-headers-2.6.26-1-686'
rt2400.ko failed to build!
make: *** [module] Błąd 1
Nie będe dodawał wyniku polecenia pod nowszym jądrem bo jest taki sam.
Moja karta sieciowa to ralink rt2400.
marvell

Post autor: marvell »

A nie masz problemów z instalacją sterowników do grafiki? Ja po zainstalowaniu tego kernela również mam kłopoty ze sterownikami, tyle, że właśnie do karty nvidia. Podobno nagłówki 2.6.29 są nieprawidłowo zrobione i musimy czekać na poprawkę;/
plsd

Post autor: plsd »

A nie wiesz kiedy wyjdzie ta poprawka? Co to sterowników od karty graficznej to na razie się nimi nie zajmowałem, bardziej zależy mi na internecie pod tym nowym jajkiem.
silentwr
Beginner

Post autor: silentwr »

Taki mały off topic, bug jest zgłoszony
http://www.mail-archive.com/debian-bugs ... 29820.html
kiedy pojawi się poprawka nie wiadomo.
boorasek

Post autor: boorasek »

Hej, ja mam problem podobny ale ze sterami do ati. Po cotygodniowej aktualizacji Sida nie działa mi akceleracja 3d. Nie mogę zainstalować sterowników z repozytorium ani ze strony ati bo nie ma plików nagłówkowych - linux-headers-2.6.26-1-686 - w repozytorium. Na 2.6.29 miałem ten wspomniany błąd przez ,,silentwr'' ale znalazłem w internecie obejście problemu, na niewiele się zdało bo ,,m-a'' nie może zbudować modułu fglrx z powodu:
/usr/src/modules/fglrx/firegl_public.c:1407: error: ‘struct task_struct’ has no member named ‘euid’
Jeśli podczas kompilacji waszych modułów występuje błąd z brakiem: ,,Makefile_32.cpu'', możecie zrobić takie obejście jak ja, czyli: ściągnąć z kernel.org 2.6.29, rozpakować, przekopiować brakujący plik do:

Kod: Zaznacz cały

/usr/src/linux-headers-2.6.29-1-common/arch/x86/ 
Jeśli macie inne architektury to zamiast katalogu x86 wybieracie katalog odpowiadający waszej architekturze.
Radze jednak poczekać na poprawioną paczkę.
ODPOWIEDZ