Instalacja Debiana maj

Pomoc dotycząca instalacji systemu
ByNighT

Instalacja Debiana mając neostradę

Post autor: ByNighT »

Witajcie.

Przymierzam się do instalacji systemu Debian, czytając bardzo dobrą wypowiedź o instalacji tegoż systemu w pewniej jego części ogarnęło mnie zwątpienie, a mianowicie:
Dodawanie płyt do repozytorium

Teraz wsadzasz jeszcze raz płytkę instalacyjną Debiana do CD-Romu i wydajesz polecenie:

Kod: Zaznacz cały

apt-cdrom add

I wciskasz enter, jeśli masz więcej płyt to powtarzasz to dla każdej płytki, to dodaje płytki do repozytorium co pozwala instalować z nich pakiety.

Jeśli masz już skonfigurowany internet możesz dodać adresy repozytoriów do pliku: /etc/apt/sources.list

Adresy repozytoriów możesz znaleźć w sieci. Lub tu na forum w tym temacie
Potem uaktualniamy informacje o pakietach a pomocą polecenia:

Kod: Zaznacz cały

aptitude update
Mam neostradę, a jak wiadomo ona potrzebuje sterowników oraz loginu i hasła do poprawnego działania.
  1. Jeżeli nie zrobię internetu to nie mogę zainstalować Debiana?
  2. Czy muszę konfigurować internet?
  3. Jeśli tak to mógłby ktoś wskazać jakieś rozwiązanie?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

ByNighT pisze:Przymierzam się do instalacji systemu Debian, czytając bardzo dobrą wypowiedź o instalacji tegoż systemu w pewniej jego części ogarnęło mnie zwątpienie, a mianowicie:
Może nie czytaj tzw. dobrych wypowiedzi tylko pobierz pierwszą płytkę instalacyjną (a jak masz ruter lub modem sagem f@st800 wersję netinstall) i zacznij instalację.

Przygotuj sobie trzy wolne partycje. Dwie na instalację systemu po 5GB (partycja systemowa / i /home) i trzecią partycję wymiany /swap około 1GB (może być mniej).

O instalacji neostrady jest na forum.
ODPOWIEDZ