Instalacja serwera krok po kroku
-
Instalacja serwera krok po kroku
Witam.
Jestem nowym użytkownikiem i to w sumie tyle z przedstawienia.
Otóż zamierzam kupić serwer VPS. Chciałbym dowiedzieć się według jakich kroków mam postępować, by zainstalować serwer pod stronę www. Nie mogłem nigdzie tego znaleźć. Nie chodzi mi o dokładny opis co i jak tylko kilka punktów np. Instalacja BIND-a ustawianie vhostów itd.
Nie chcę wydawać pieniędzy, by ktoś mi to ustawił, bo chciałbym się nauczyć trochę. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam,
Janusz Tracz
Jestem nowym użytkownikiem i to w sumie tyle z przedstawienia.
Otóż zamierzam kupić serwer VPS. Chciałbym dowiedzieć się według jakich kroków mam postępować, by zainstalować serwer pod stronę www. Nie mogłem nigdzie tego znaleźć. Nie chodzi mi o dokładny opis co i jak tylko kilka punktów np. Instalacja BIND-a ustawianie vhostów itd.
Nie chcę wydawać pieniędzy, by ktoś mi to ustawił, bo chciałbym się nauczyć trochę. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam,
Janusz Tracz
Hmm, kopalnia wiedzy (tam znajdziesz na pewno binda bo sam maczałem palce w tym poradniku) i nieśmiertelny, wszechwiedzący wujek.
-
-
Hmm, najprościej to bym tak powiedział:
1. Ustalasz jakie usługi MUSISZ i jakie CHCESZ mieć na serwerze.
2. Posługując się wspomnianym wujkiem wyszukujesz jakie programy pod linuksem realizują te właśnie usługi
3. Masz listę, o którą pytasz.
Możesz też postawić surowy system, a następnie za pomocą aptitude przejrzeć co robią poszczególne pakiety. Trochę zajmuje, ale - uwierz mi - sporo się nauczysz.
1. Ustalasz jakie usługi MUSISZ i jakie CHCESZ mieć na serwerze.
2. Posługując się wspomnianym wujkiem wyszukujesz jakie programy pod linuksem realizują te właśnie usługi
3. Masz listę, o którą pytasz.
Możesz też postawić surowy system, a następnie za pomocą aptitude przejrzeć co robią poszczególne pakiety. Trochę zajmuje, ale - uwierz mi - sporo się nauczysz.
-
Co do domeny to tu o tym ostatnio było, a i wcześniej kilka razy na pewno: http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=13370
Co do stawiania serwera na hura, podczas gdy się tego wcześniej nie robiło nawet w kawałkach to hola hola nie wszystko na raz, bo wiesz...
Pozdrawiam.
Co do stawiania serwera na hura, podczas gdy się tego wcześniej nie robiło nawet w kawałkach to hola hola nie wszystko na raz, bo wiesz...
A tak na marginesie:"everything takes time, kid..."
- instalujesz system, sieć/firewall;
- instalujesz apache2, potem MySQL, potem PHP5 (konfigurujesz to razem);
- jak sam chcesz obsługiwać domenę to BINDA, jak nie a masz sporą sieć za serwerem to też BIND tylko jako cache.
Pozdrawiam.
-