phpMyAdmin, a dost

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
bwgg

phpMyAdmin, a dostęp z zewnątrz

Post autor: bwgg »

Witam!

Maszyna #1 z zainstalowanym Debianem 4.0 + apache/mysql/i_spółka, do tego doinstalowany (z repozytorium - wersja 2.9.1.1) pMA.
Maszyna #2 to mój desktop z Windows XP (do pracy na "serwerze" używam putty).

Bez problemu loguję się do pMA z localhosta (czyli manualnie na maszynę #1, za pomocą lynxa), niestety nie da się tej niezwykłej sztuki dokonać "spoza" localhostu (czyli "zdalnie" z maszyny #2). Strona przeładowuje się z powrotem do logowania.

Sprawdzałem używając (mysqlowego) roota oraz stworzonego później użytkownika (z wszystkimi przywilejami).

Podejrzewam, że pMA wymaga ustawienia jakiejś diabelsko tajemniczej opcji, aby dopuszczał logowanie spoza localhosta. Niestety nie byłem w stanie wyszukiwać żadnej porady ani na forum, ani też u wujka Google.

Odpowiadając na standardowe pytania:
  • - tak, mam włączone cookies
    - nie, nie blokuje mnie firewall (tylko co miałby blokować...)
    - nic nie zmieniałem w konfiguracji (albo lepiej: wróciłem po zmianach do startowej konfiguracji).
Jako że firmy hostingowe udostępniają pMA "na zewnątrz" jest dla mnie jasne, że musi to być możliwe - czemu nie jest udostępnione "out of the box" nie wiem ; )

Pozdrawiam,
bwgg

PS. Jeśli rozwiązaniem okaże się dopisanie

Kod: Zaznacz cały

$cfg ['Servers'][$i]['host'] 
to nie wiem co ze sobą zrobię... Niestety dziś nie jestem już w stanie tego sprawdzić ; )
Awatar użytkownika
bagsiur
Beginner

Post autor: bagsiur »

Musiałbyś sobie zmienić host dla roota o ile na niego chcesz się logować, a dla innych użytkowników podajesz host podczas ich tworzenia:

Kod: Zaznacz cały

CREATE USER 'user'@'localhost' IDENTIFIED BY 'haslo';

to co pisze jest dość dziwne i raczej nie sprawdzone (będziesz pierwszy), ponieważ phpmyadmin jest napisany w php więc teoretycznie wykonuje się na localhoscie, do Twojej przeglądarki wysyłane są tylko wyniki skryptów, no ale zawsze sprawdzić nie zaszkodzi.

Ps. Jakby zadziałało to hosty są w bazie mysql, tabeli user, kolumnie host (o ile dobrze pamiętam).
bwgg

Kwestię logowania na roota wspomniałem dla zasady.
Napisałem też o drugim użytkowniku - na nim jest %, ale i tak nie hula ; )
Awatar użytkownika
bagsiur
Beginner

Post autor: bagsiur »

Zamiast '%' może spróbuj adresu. Muszę przyznać, że problem jest naprawdę dziwny. W końcu phpmyadmin i tak działa na localhoscie...

[Dodano: 2009-03-16, 23:25]
Kiedyś miałem podobny problem miałem %, a na localhosta nie mogłem się zalogować. Utwórz użytkownika zamiast '%', daj localhost w sposób jaki pisałem wyżej i musi zadziałać.
bwgg

Tak, działa na localu, ale:
bwgg'@'costam.gdziestam.com
oznacza
użytkownik bwgg łączy się z hosta costam.gdziestam.com
Z 'user'@'localhost' nie ma prawa zadziałać (przykładowo zalogowałbym się jak root), wpisanie samego adresu (czy to jako ip, czy też domena) sprawdzę, ale dopiero jutro.

% formalnie działa, bo dopuszcza moje logowanie na to konto bezpośrednio na #1.

Dziękuję za zainteresowanie ; )

PS. Wymyśliłem Tymczasowe wyjście: czy jest możliwe, aby maszyna do której się łączę uważała, że nie pracuję zdalnie, tylko bezpośrednio na niej? Coś w stylu "tłumaczenia" mojego IP (z sieci lokalnej) na 127.0.0.1/localhost. Czy da się "oszukać" w ten sposób system?
ODPOWIEDZ