Strona 1 z 1
Automatyczne odpalnie Apache w jaulu
: 16 marca 2009, 21:56
autor: Lesiex
Witam zamknąłem apacha w pułapce i odpalam go tak:
A teraz moje pytanie, czy można to jakoś zautomatyzować?
Wyłączyć zwykłego apache i zrobić aby odpalał się ten w jailu i jeszcze też
chciałbym zmienić komunikaty w stylu "odpalam serwer pacha", "zamykam serwer apacha".
Pozdrawiam.
: 16 marca 2009, 22:29
autor: bagsiur
Możesz dopisać komendy jakie chcesz wykonać do pliku /etc/rc.local (o ile nie pomyliłem), wykonają się one podczas startu systemu

: 23 marca 2009, 19:03
autor: Lesiex
kurde może jestem ciemny ale jak wyłączyć auto start severa apacha2?
Chodzi mi o to ze jak stratuje system to serwer wstaje?
ja chce by był jakiś automatyczny skrypt by wstawał ale apacha w jailu i żebym mógł go zatrzymywać i stratować tak jak normalnego apacha.
A i żeby w trakcie startu pisało na przykład że serwer startuje itp (dowolny napis.
: 24 marca 2009, 17:18
autor: marekf
Można chyba to dodać tak jak pisze "bagsiur" to pliku /etc/rc.local który jest odpalany przy starcie systemu i w nim np. wpisać komendę
Kod: Zaznacz cały
apache2 -k stop
echo "Odpalam apache"
... no i tu komenda odpalajaca o której pisałeś ...
Z tym żeby apache nie startował przy uruchamianiu systemu to można też chyba spróbować skasować/przenieść skrypt z /etc/init.d/ o nazwie apache2 lub jakiś podobny.
: 24 marca 2009, 18:47
autor: Lesiex
ok to już działa
ale teraz co bym musiał zmienić w /etc/init.d/apache2 by startował wraz z systemem ale już w jailu ten właściwy i bym mógł go resetować i stopować w systemie tak jak zwykłego czyli /etc/init.d/apache 2 stop/start itp
Kod: Zaznacz cały
#!/bin/sh -e
### BEGIN INIT INFO
# Provides: apache2
# Required-Start: $local_fs $remote_fs $network $syslog
# Required-Stop: $local_fs $remote_fs $network $syslog
# Default-Start: 2 3 4 5
# Default-Stop: 0 1 6
# Short-Description: Start/stop apache2 web server
### END INIT INFO
#
# apache2 This init.d script is used to start apache2.
# It basically just calls apache2ctl.
ENV="env -i LANG=C PATH=/usr/local/bin:/usr/bin:/bin"
#[ `ls -1 /etc/apache2/sites-enabled/ | wc -l | sed -e 's/ *//;'` -eq 0 ] && \
#echo "You haven't enabled any sites yet, so I'm not starting apache2." && \
#echo "To add and enable a host, use addhost and enhost." && exit 0
#edit /etc/default/apache2 to change this.
HTCACHECLEAN_RUN=auto
HTCACHECLEAN_MODE=daemon
HTCACHECLEAN_SIZE=300M
HTCACHECLEAN_DAEMON_INTERVAL=120
HTCACHECLEAN_PATH=/var/cache/apache2/mod_disk_cache
HTCACHECLEAN_OPTIONS=""
set -e
if [ -x /usr/sbin/apache2 ] ; then
HAVE_APACHE2=1
else
echo "No apache MPM package installed"
exit 0
fi
. /lib/lsb/init-functions
test -f /etc/default/rcS && . /etc/default/rcS
test -f /etc/default/apache2 && . /etc/default/apache2
APACHE2CTL="$ENV /usr/sbin/apache2ctl"
HTCACHECLEAN="$ENV /usr/sbin/htcacheclean"
PIDFILE=`. /etc/apache2/envvars ; echo $APACHE_PID_FILE`
if [ -z "$PIDFILE" ] ; then
echo ERROR: APACHE_PID_FILE needs to be defined in /etc/apache2/envvars >&2
exit 2
fi
check_htcacheclean() {
[ "$HTCACHECLEAN_MODE" = "daemon" ] || return 1
[ "$HTCACHECLEAN_RUN" = "yes" ] && return 0
[ "$HTCACHECLEAN_RUN" = "auto" \
-a -e /etc/apache2/mods-enabled/disk_cache.load ] && return 0
return 1
}
start_htcacheclean() {
$HTCACHECLEAN $HTCACHECLEAN_OPTIONS -d$HTCACHECLEAN_DAEMON_INTERVAL \
-i -p$HTCACHECLEAN_PATH -l$HTCACHECLEAN_SIZE
}
stop_htcacheclean() {
killall htcacheclean 2> /dev/null || echo ...not running
}
pidof_apache() {
# if pidof is null for some reasons the script exits automagically
# classified as good/unknown feature
PIDS=`pidof apache2` || true
[ -e $PIDFILE ] && PIDS2=`cat $PIDFILE`
# if there is a pid we need to verify that belongs to apache2
# for real
for i in $PIDS; do
if [ "$i" = "$PIDS2" ]; then
# in this case the pid stored in the
# pidfile matches one of the pidof apache
# so a simple kill will make it
echo $i
return 0
fi
done
return 1
}
apache_stop() {
if `$APACHE2CTL configtest > /dev/null 2>&1`; then
# if the config is ok than we just stop normaly
$APACHE2CTL stop 2>&1 | grep -v 'not running' >&2 || true
else
# if we are here something is broken and we need to try
# to exit as nice and clean as possible
PID=$(pidof_apache)
if [ "${PID}" ]; then
# in this case it is everything nice and dandy
# and we kill apache2
log_warning_msg "We failed to correctly shutdown apache, so we're now killing all running apache processes. This is almost certainly suboptimal, so please make sure your system is working as you'd expect now!"
kill $PID
elif [ "$(pidof apache2)" ]; then
if [ "$VERBOSE" != no ]; then
echo " ... failed!"
echo "You may still have some apache2 processes running. There are"
echo "processes named 'apache2' which do not match your pid file,"
echo "and in the name of safety, we've left them alone. Please review"
echo "the situation by hand."
fi
return 1
fi
fi
}
apache_wait_stop() {
# running ?
PIDTMP=$(pidof_apache)
if $(kill -0 "${PIDTMP:-}" 2> /dev/null); then
PID=$PIDTMP
fi
apache_stop
# wait until really stopped
if [ -n "${PID:-}" ]; then
i=0
while $(kill -0 "${PID:-}" 2> /dev/null); do
if [ $i = '60' ]; then
break;
else
if [ $i = '0' ]; then
echo -n " ... poczekaj torche "
else
echo -n "."
fi
i=$(($i+1))
sleep 1
fi
done
fi
}
case $1 in
start)
log_daemon_msg "Starting web server" "apache2"
if $APACHE2CTL start; then
if check_htcacheclean ; then
log_progress_msg htcacheclean
start_htcacheclean || log_end_msg 1
fi
log_end_msg 0
else
log_end_msg 1
fi
;;
stop)
if check_htcacheclean ; then
log_daemon_msg "Stopping web server" "htcacheclean"
stop_htcacheclean
log_progress_msg "apache2"
else
log_daemon_msg "Stopping web server" "apache2"
fi
if apache_wait_stop; then
log_end_msg 0
else
log_end_msg 1
fi
;;
reload | force-reload)
if ! $APACHE2CTL configtest > /dev/null 2>&1; then
$APACHE2CTL configtest || true
log_end_msg 1
exit 1
fi
log_daemon_msg "Reloading web server config" "apache2"
if pidof_apache > /dev/null ; then
if $APACHE2CTL graceful $2 ; then
log_end_msg 0
else
log_end_msg 1
fi
fi
;;
restart)
if check_htcacheclean ; then
log_daemon_msg "Restarting web server" "htcacheclean"
stop_htcacheclean
log_progress_msg apache2
else
log_daemon_msg "Restarting web server" "apache2"
fi
PID=$(pidof_apache) || true
if ! apache_wait_stop; then
log_end_msg 1 || true
fi
if $APACHE2CTL start; then
if check_htcacheclean ; then
start_htcacheclean || log_end_msg 1
fi
log_end_msg 0
else
log_end_msg 1
fi
;;
start-htcacheclean)
log_daemon_msg "Starting htcacheclean"
start_htcacheclean || log_end_msg 1
log_end_msg 0
;;
stop-htcacheclean)
log_daemon_msg "Stopping htcacheclean"
stop_htcacheclean
log_end_msg 0
;;
status)
PID=$(pidof_apache)
if [ -n "$PID" ]; then
log_success_msg "Apache is running (pid $PID)."
exit 0
else
log_failure_msg "Apache is not running."
exit 1
fi
;;
*)
log_success_msg "Usage: /etc/init.d/apache2 {start|stop|restart|reload|force-reload|start-htcacheclean|stop-htcacheclean|status}"
exit 1
;;
esac
albo może jakiś krótszy skrypt ale żeby dało się robić to co napisałem wyżej.
Proszę o pomoc i pozdrawiam
[ Dodano: 2009-05-05, 18:10 ]
ah siedzę i siedzę nad tym i nie mogę wykombinować.
Ma ktoś pomysł jak to zrobić?
Może nie edytować skryptu startowego apacha tylko zrobić jakiś krótki nowy?
Bardzo bym był wdzięczny za pomoc.
pozdrawiam