[+] Przewodowa karta sieciowa USB
[+] Przewodowa karta sieciowa USB
Witam,
mam stary laptop bez karty sieciowej (jedynie z modemem) z zainstalowanym Debianem Etch oraz kartę sieciową pod USB (przewodowa). Czy mogę za pomocą tej karty podłączyć laptop do internetu? Nie mam na razie sterowników do tej karty, w każdym razie jeśli są gdzieś w systemie to nie wiem jak je zainstalować albo też gdzie ich szukać. Czy ktoś wie co i jak?
mam stary laptop bez karty sieciowej (jedynie z modemem) z zainstalowanym Debianem Etch oraz kartę sieciową pod USB (przewodowa). Czy mogę za pomocą tej karty podłączyć laptop do internetu? Nie mam na razie sterowników do tej karty, w każdym razie jeśli są gdzieś w systemie to nie wiem jak je zainstalować albo też gdzie ich szukać. Czy ktoś wie co i jak?
Anu, napiszesz coś konkretnego o swoim sprzęcie? Czy tak będziemy się z Tobą punktować, a może się pomylisz i przedstawisz ten sprzęt?
Jakiś wynik polecenia:Inne informacje - odnośnik w sieci do sprzętu.
Jakiś wynik polecenia:
Kod: Zaznacz cały
lspci
Niestety nie mam jak tego wkleić... Pozostaje mi przepisać:
Polecenie lspci:
A karta sieciowa to coś takiego:
http://www.allegro.pl/item570076600_n3_ ... _fvat.html
Polecenie lspci:
00: 00.0 Host bridge: Intel corporation 440BX/ZX/DX - 824438X/ZX/BX/DX Host bridge (rev 3)
00: 01.0 PCI bridge: Intel corporation 440BX/ZX/DX - 824438X/ZX/BX/DX AGP bridge (rev 3)
00:02.0 CarBus bridge: Texas Instruments PCI1251A
00:02.1 CarBus bridge: Texas Instruments PCI1251A
00:06.0 Multimedia audio controller: Cirrus Logic CS 4610/11 [CrystelCrear Sound Fusion Audio Accelerator] (rev 01)
00:07.0 Bridge: Intel Corporation 82371AB/EB/MB PIIX4 ISA (rev 02)
00:07.1 IDE interface: Intel Corporation 82371AB/EB/MB PIIX4 IDE (rev 01)
00:07.2 USB Controller: Intel Corporation 82371AB/EB/MB PIIX4 USB (rev 01)
00:07.3 Bridge: Intel Corporation 82371AB/EB/MB PIIX4 ACPI (rev 02)
01:00.0 VGA compatible controller Neomagic Corporation NM2200 [MagicGraph 256AV] (rev 12)
http://www.allegro.pl/item570076600_n3_ ... _fvat.html
Anu, podepnij kartę do portu usb i przedstaw jeszcze wynik polecenia wydanego jako root:
Inne urządzenia usb odepnij od komputera.
lsusb
lsusb
Bus 001 Device 001: ID 0000:0000
Pare miesiecy temu probowalem uruchomic podobna karte na starym laptopie IBM 390E z Etchem. Bez sukcesu. Pod Lennym (wtedy jeszcze testing) zostala wykryta bezproblemowo i automatycznie natychmiast po podpieciu do portu. Pozostalo tylko ustawic:
/etc/network/interfaces
Niestety nie mam innego komputera z Debianem, coz sciagne livecd, podepne i zobacze co sie stanie, tak wiec jakby co to bede jeszcze pytac...Nic więcej się nie wyświetliło? Masz jeszcze inny komputer z Debianem? Sprawdź jakie informacje tam uzyskasz po podpięciu tej karty.
Mowisz nie poszlo Ci? Ja mam IBM 600E... coz popytam, powalcze, jesli sie nie uda, to zostanie mi Lenny jak widac...Pare miesiecy temu probowalem uruchomic podobna karte na starym laptopie IBM 390E z Etchem. Bez sukcesu. Pod Lennym (wtedy jeszcze testing) zostala wykryta bezproblemowo i automatycznie natychmiast po podpieciu do portu. Pozostalo tylko ustawic:
Kod:
/etc/network/interfaces