w jakim pliku zapisuj

Ogólne pytania dotyczące systemu
marvell

w jakim pliku zapisują się błędy przy uruchamianiu systemu?

Post autor: marvell »

Witam.

Nie wiem jak właściwie opisać mój problem. Kiedy debian startuje, widzę różne startujące procesy itp.
Zauważyłem od pewnego momentu, że są jakieś błędy, ale jest za mało czasu aby je przejrzeć dokładnie przy starcie systemu.
W jakim pliku zapisują się właśnie błędy przy starcie systemu. Mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi ;]
RaV.

Post autor: RaV. »

Kiedy zauważysz ten błąd, wciśnij "Scroll lock" na klawiaturze. Najczęściej znajduje się z prawej strony klawiatury, nad częścią numeryczną. Zatrzyma Ci ekran i spokojnie sobie poczytasz. Bardzo prawdopodobne, że te "błędy" nigdzie nie są logowane, bo może to być zwyczajna informacja od skryptu startowego daemona, że odmawia wystartowania ponieważ... Jest wyłączony w konfiguracji np. w katalogu /etc/defaults.
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

Logi ze startu znajdziesz w

Kod: Zaznacz cały

/var/log/boot
Najpierw jednak musisz je "włączyć" w

/etc/default/bootlogd
marvell

Dzięki za odpowiedź. Oto zawartość /var/log/boot (tylko błędy)

Thu Mar 12 15:07:05 2009: Mounting local filesystems...WARNING: All config files need .conf: /etc/modprobe.d/blacklist, it will be ignored in a future release.
Thu Mar 12 15:07:05 2009: WARNING: All config files need .conf: /etc/modprobe.d/nvidia-kernel-nkc, it will be ignored in a future release.
Thu Mar 12 15:07:05 2009: WARNING: All config files need .conf: /etc/modprobe.d/alsa-base-blacklist, it will be ignored in a future release.
Thu Mar 12 15:07:05 2009: WARNING: All config files need .conf: /etc/modprobe.d/display_class, it will be ignored in a future release.
Thu Mar 12 15:07:05 2009: WARNING: All config files need .conf: /etc/modprobe.d/alsa-base, it will be ignored in a future release.
Thu Mar 12 15:07:05 2009: WARNING: All config files need .conf: /etc/modprobe.d/oss-compat, it will be ignored in a future release.
Thu Mar 12 15:07:05 2009: WARNING: All config files need .conf: /etc/modprobe.d/linux-sound-base_noOSS, it will be ignored in a future release.
Thu Mar 12 15:07:05 2009: WARNING: All config files need .conf: /etc/modprobe.d/pnp-hotplug, it will be ignored in a future release.
Lista tych właśnie błędów powtarza się w pliku 3 razy.

O co w tym chodzi? Widzę, że brakuje pliku .conf ale dlaczego tak się dzieje?
System chodzi normalnie, ale chciałbym się pozbyć tych błędów;]

Proszę o jakieś wskazówki.
czesmir

Post autor: czesmir »

Widzę że masz Sida ;-) Co do błędów to normalne przecież to Sid.
wieszti
Beginner

Post autor: wieszti »

To NIE jest błąd, tylko ostrzeżenie, nie musisz się tym martwić :) było już o tym na forum, poszukaj
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

marvell, jest o tym na forum.

http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=13304
marvell

Tak, czytałem ten temat. Jest tam napisane, żeby cofnąc paczkę do starszej wersji.
To znaczy, że muszę cofnąc każdą paczkę, przy której błąd występuje? Jak najprościej cofnąć paczkę do starszej wersji?
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

Post autor: ilin »

Zainstaluj pakiet module-init-tools z repozytorium siduxa i te błedy znikną.
Nawiasem mówiąc one są nieszkodliwe. :)
marvell

Mam już ten pakiet, ale błędy dalej się wyświetlają?
ODPOWIEDZ