Debian testing problem z uaktualnianiem systemu
Debian testing problem z uaktualnianiem systemu
Mam zainstalowanego Debiana testing od ponad pół roku. Najpierw to był Lenny, obecnie zmieniłem wpisy ponownie na testing, bo same się uaktualniły po ostatnim wydaniu pełnej wersji. Aktualizacje cały czas robię poprzez Menadżer aktualizacji. Niestety od dwóch dni mam z nim problem. Po informacji, że mam dostępne aktualizacje, pyta mnie o hasło administratora i dalej nic się nie włącza. Uruchamiam menadżera aktualizacji ręcznie, włącza się cały, wciskam ,,smart upgrade'', ponieważ daje informacje, że nie wszystkie może zainstalować i dalej menadżer już się nie ukazuje. Zaznaczam, że aktualizować mogę poprzez Synaptica, ale dlaczego menadżer aktualizacji tego zadania nie wykonuje. Sytuacja ta jest od dwóch dni. Wiem, że to wersja testowa, ale chyba takie rzeczy powinni sprawdzić w wersji niestabilnej. Zaznaczam, że taka sytuacja nie istnieje tylko u mnie, ale także na komputerze mojej dziewczyny, posiada taką samą wersję Linuksa oraz idealnie taki sam sprzęt.
Zaloguj się w konsoli jako root:
Jeśli będą jakieś błędy wklei tutaj, oraz zawartość sources.list.
Kod: Zaznacz cały
apt-get update
apt-get dist-upgrade
Sprawdzałem dziś tak jak napisałeś, gdy nowe uaktualnienia się pojawiły. Nie ma żadnego błędu. Wszystko poszło gładko, a wpisy w /etc/apt/source.list mam identyczne jak podane na forum. Tak więc wszystko jest w porządku, tylko dziwne czemu ten graficzny menadżer ma jakiś kaprys. Dziękuję i pozdrawiam
.

Pociągnę ten temat dalej, ponieważ u mnie wystąpił podobny przypadek. Po aktualizacji z Lenny do Squeeze źle działa menedżer aktualizacji. Tzn po otrzymaniu aktualizacji wyskakuje ikonka na górnym panelu prawidłowo i ma kolorek pomarańczowy. Gdy kliknę w nią to pokazuje dostępne aktualizacje, ale gdy kliknę zainstaluj wyskakuje okno by podać hasło, podaję i tak w kółko wyskakuje okno podaję hasło i ponownie wyskakuje okno. Wpisy w sources.list mam prawidłowe i przez konsolę mogę prawidłowo robić aktualizacje. Czy to jakiś duży błąd? Może wystarczy przeinstalować tego menedżera?
Miałem ten sam problem ale ta graficzna nakładka ma się nijak do
Miałem tak wcześniej po aktualizacji właśnie z Etcha do Lennego.
Kod: Zaznacz cały
apt-get update
apt-get upgrade