Backup systemu

Ogólne pytania dotyczące systemu
jang
Beginner

Backup systemu

Post autor: jang »

Witam
Sprawa się tyczy skryptu : Skrypt do wykonywania kopii bezpieczeństwa

http://www.gersona.prokocim.krakow.pl/~ ... rypty.html

Kopię robi ale nie kasuje poprzednich : " /usr/local/bin/kopia: line 919: [: too many arguments "

linia 919 :

Kod: Zaznacz cały

if [ $POPRZEDNI_NAZWA != $NAZWA -a "$(ls -lk $NAZWA|awk '{print $5}')" = "$POPRZEDNI_ROZMIAR" ]
Czy ktoś wie o co tu chodzi ?

Pozdrawiam
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

zachowam się nie edukacyjnie, ale co mi tak :)

nie lepiej użyć gotowego programu, np rsnapshot

bo odnośnie skryptów to już tak jest, że często trzeba cały skrypt dokładnie przeanalizować, żeby znaleźć jakiś błąd/problem, bo nie wiesz kto na jak skonfigurowanym systemie go napisał.

aloha
jang
Beginner

velmafia wolałbym edukacyjnie :-)
dlaczego ? ano dlatego że cieńko z moim bashem a chciałbym go trochę poznać a ja najlepiej się uczę na gotowcach. :-) ale niestety z w/w jeszcze sobie nie potrafię poradzić. :-(
z tego co Kaka napisał wnioskuję że rsnapshot robi tylko pełne kopie bez różnicowych, no ale może się mylę.
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

jang pisze:z tego co Kaka napisał wnioskuję że rsnapshot robi tylko pełne kopie bez różnicowych
rsnapshot robi i pełne i różnicowe kopie, wszystko możesz sobie ustawić, a program polecam, bo jest naprawdę świetny ]man rsnapshot[/code]

może zainstaluj sobie teraz rsnapshot i skonfiguruj (15 min roboty), a potem baw się z tym skryptem, będziesz pewny że backupy masz robione, i spokojnie możesz wtedy grzebać w skrypcie ;)

aloha
jang
Beginner

Kopie "się robią" - skrypt działa poprawnie (backup) - nie kasuje tylko wcześniejszych kopii a rsnapshot na pewno przetestuję.

Sądziłem że może ktoś coś podpowie.
chyl-o
Junior Member

Post autor: chyl-o »

Nie mam pojęcia czy pomoże ale może spróbuj dac tak:

Kod: Zaznacz cały

if [ $POPRZEDNI_NAZWA != $NAZWA && -a "$(ls -lk $NAZWA|awk '{print $5}')" = "$POPRZEDNI_ROZMIAR" ]
jang
Beginner

Debian dzięki za dobre chęci ale niestety nie. Teraz mam taki komunikat :
/usr/local/bin/kopia: line 919: [: missing `]'
7PGXW
Beginner

Post autor: 7PGXW »

Ja mam trochę inne pytanie. Zrobiłem obraz dysku przez dd, nagrałem system z obrazu (dd if=/ścieżka/obraz.img of=/dev/sda2) i system ma problem z uprawnieniami. Jak to trzeba zrobić, żeby działało?
Akkon
Junior Member

Post autor: Akkon »

7PGXW, na ten temat jest nawet całkiem spore How-To na forum ;-)
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=7026
7PGXW
Beginner

Post autor: 7PGXW »

Czytałem tamten temat, ale nie ma tam nic na temat uprawnień. Wrzuciłem z obrazu partycję w to miejsce, w którym była wcześniej (ten sam rozmiar i ten sam dysk), a tu przy uruchamianiu wywala mi informację, że nie ma dostępu do /tmp etc.
ODPOWIEDZ