Tp-Link PCI TL-WN551G

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
PrEZeS
Beginner

Tp-Link PCI TL-WN551G

Post autor: PrEZeS »

Hej.
Mam do was takie pytanie. Czy tylko ja mam takiego pecha że moja karta na Atherosie sprawia takie problemy w działaniu w Lennym?
Próbowałem kompilować sterownik MadWiFi w 2 wersjach ale za każdym razem kończyło się to niepowodzeniem (oczywiście wszystkie wymagane pakiety i ich zależności były spełnione, miałem też źródła kernela i jego nagłówki). W końcu zainstalowałem te z paczek znajdujących się w repozytorium przy pomocy ,,m-a''. Niby działało, ale nie do końca bo karta gubiła 40% pingów, a szybkość łącza nie wykraczała poza około 300kb/s a transfer był bardzo ,,szarpany''. Następnie dzięki użytkownikowi lis6502, zmieniłem to wszystko na ath5k. Byłem bardzo zadowolony, pozornie problem znikł, tryb monitora działał. Ale radość nie trwała długo. Podczas gdy w Windowsie ściągam obrazy iso Lennego Stable (nie RC1) z szybkością 8Mb/s to w Linuksie na ,,speedtescie'' i ,,noc.gts.pl'' transfer nigdy nie wychylił się poza 1Mb/s (praktycznie w tym samym czasie gdy ściągałem te obrazy, odliczyć tylko minutę na restart). Ponadto co trzeci ping na bramę i na Google skacze do wartości 800ms, płynność też pozostawia dużo do życzenia.

Dodam że system jest czysty jak łza. ¦wieżo po formacie wywołanym chęcią aktualizacji do nowej wersji.

I tu moje pytanie. Czy z kart na Atherosie da się w ogóle korzystać w Lennym? Czy też muszę zrobić obniżenie wersji z powrotem do Etcha (tam nigdy nie miałem z nią problemów). A jeżeli tak to jak ją zmusić system do tego żeby nie sprawiał w tym zakresie problemów?

Na koniec muszę powiedzieć, że ta cała sytuacja momentami bardzo mnie zdenerwowała i zmotywowała do wysłania listu do opiekunów Debiana (na dniach to zrobię). Chcę zapytać jak to jest, że w stabilnym repozytorium systemu, który wśród Linuksów wyznacza standardy niezawodności znajdują się pakiety ze sterownikami, które sprawiają problemy.

Na zakończenie napiszę wszystko robiłem tak jak procedura przewiduje. Po instalacji systemu, jeszcze przed uruchomieniem xorga instalowałem i wypakowywałem źródła, nagłówki, kompilator, binutils, module-assistant, automake itp. Potem kompilacja sterownika.
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

Przez PM zapomniałem zapytać, a to może być ważne: jak wygląda u Ciebie

Kod: Zaznacz cały

lspci |grep ther
(TP-Link cośtam to nazwa handlowa, linuksiarzom niewiele mówiąca ;-)) ? Druga sprawa to to, z czym się łączysz. Ostatnio na MSN'ie przerabiałem z gościem kolejnego Atherosa, z tym że w postaci dongla na usb. Nie wnikając w szczegóły stanęło na tym, że router mimo iż producent deklarował, że pracuje w standardach B/G, to tak na prawdę działał tylko w B, przy G właśnie lubił gubić pakiety, czasami w ogóle zrywać połączenie. Przejrzyj man iwconfig koledze pomogło

iwconfig wlan0 rate auto
Brak błędów pod Windowsem może być spowodowany tym, że tamtejsze sterowniki po prostu na dzień dobry mają zaimplementowane to, co być może Ty musisz ustawić ręcznie iwconfigiem. Dodam, że u mnie

lis6502@Nexus:~$ lspci |grep ther
00:07.0 Bridge: nVidia Corporation MCP61 Ethernet (rev a2)
01:06.0 Ethernet controller: Atheros Communications Inc. AR2413 802.11bg NIC (rev 01)
problem nie występuje . Jedyne co mam wrzucone w pre-up to ustawienie ESSID.
PrEZeS
Beginner

Przepraszam, że dopiero teraz ale wcześniej nie miałem za bardzo czasu. Wrzucam to o czym mówi lis:

01:07.0 Ethernet controller: Atheros Communications Inc. AR2413 802.11bg NIC (rev 01)
Karta jest jak widać na Atherosie, zresztą dlatego taką kupiłem żeby potem nie mieć problemów w Linuksie.

¦ciągnąłem ostatnio stabilną wersję Lennego, zainstaluje ją i sprawdzę jak się będzie sprawować.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Karty Atherosa na chipsecie 2413 są obsługiwane zarówno przez madwifi, jak i przez ath5k. Od Etcha nie mam z nimi problemów. Chodzi i zachowuje się normalnie. Nie gubi niczego. Jedyne problemy jakie z nią widzę, to stosunkowo słabą ich czułość. Myślę, że szybkości i to co Ci się niepodoba być może jest powodowane jakimiś innymi ustawieniami Twojego systemu. Natomiast to, że karty na windowsie pracują lepiej, cóż... jeśli się nie mylę, to całe madwifi/ath5k jest wynikiem wstecznej inżynierii, a nie podania całej specyfikacji przez atherosa. Dla windowsa sterowniki te stworzone były bez tych szykan.
PrEZeS
Beginner

Zainstalowałem tak jak mówiłem lennego stable. Po instalacji miłą niespodzianką był fakt, że ath5k automatycznie wykrył moją kartę i była widoczna przez iwconfig. Czar prysł gdy próbowałem się podłączyć do sieci z WPA-TKIP. Działało to jeszcze wolniej niż ostatnio. Zrezygnowany miałem już się rozejrzeć za inną dystrybucją ale zainstalowałem MadWiFi, muszę przyznać, że jestem zaskoczony bo działa jak powinno. Szybkość jest adekwatna do tego co jest w Windows. Jest tylko jedna ciekawostka, mimo iż karta ma wyłączane oszczędzanie energii to cały czas ma bardzo duże skoki poziomu sygnału. Nie będę mówił, że jest już dobrze aby nie zapeszyć. Zobaczymy jak to na dłużej podziała.

[ Dodano: 2009-03-04, 16:34 ]
No i oczywiście pojawiły się problemy. Często karcie się zdarza że prowadzi jakiś transfer (chociażby przy instalowaniu czegoś z Repo) i nagle połączenie staje w miejscu, nie chce niczego pingować, nie mogę otworzyć żadnej strony ww etc...... Czasami po 15sekundach wraca do normalności ale często jest tak że nic się nie da z tym zrobić, przy próbie ponownego połączenia często nie dostaje IP z DHCP

Co do tej konfiguracji to nie wiem jak może być ona nietypowa skoro system jest postawiony na nowo, a ja nic nie zmienialem oprócz wpisów w fstab do partycji Win i umożliwienie logowanie się na roota z kdm

Ale mogę umieścić na forum zawartość każdego pliku konfiguracyjnego który będzie wam potrzebny aby mi pomóc. Powiedzcie tylko co mam zrobić.
ODPOWIEDZ